'Je leert het meest door het gewoon te doen. Dat is precies het idee van een Associate degree'

Thomas Hopstaken

Thomas volgt de Associate degree Informatica. Hij vertelt over zijn ervaring met de opleiding.

Testimonial Associate degree Informatica, Thomas Hopstaken

Thomas vertelt  over zijn 2-jarige hbo-opleiding

Opleiding: Informatica, afgestudeerd in juni 2020
Vooropleiding: Mbo 4-opleiding Media, Vormgeving & Technologie, richting Media development SintLucas Eindhoven
Werkt als: zelfstandig app-ontwikkelaar en instructeur praktijkonderwijs Informatica
Woonplaats: Roosendaal

 

Waarom heb je voor een Associate degree gekozen?

Na mijn mbo-stages kreeg ik al verschillende banen aangeboden. Als je hebt laten zien wat je kunt, dan is in de informatica een diploma niet meer het allerbelangrijkste. Maar ik wilde toch graag doorstuderen. Ik wilde dat hbo-diploma halen. Omdat ik al een eigen bedrijf had, was mijn plan om de deeltijd bachelor Informatica bij Avans Hogeschool in Breda gaan doen. Dat kon ik mooi met elkaar combineren.
 

Mijn inschrijving was al bijna helemaal afgerond toen ineens het nieuws naar buiten kwam dat de Associate degrees Academie in Roosendaal zou openen. Dat trok direct mijn aandacht. Wat me vooral aansprak, was dat de opleiding zo praktisch is. Je leert het meest door het gewoon te doen en dat is precies het idee van een Ad. Je studeert op hbo-niveau en je bent tegelijkertijd lekker praktisch bezig. En in 2 jaar heb je je diploma. Ik woon bovendien in Roosendaal, dus ik zou gewoon op de fiets naar school kunnen in plaats van met het OV. Daarnaast was het echt iets nieuws. We zouden met een kleine club studenten en docenten die opleiding gaan opbouwen. Dat kleinschalige leek me fijn. Het is wat onzekerder dan een opleiding die al helemaal staat, maar dat leek me juist wel leuk.
 

Waarom koos je voor de Associate degree Informatica?

Informatica is altijd al een hobby van me geweest. Ik vind het leuk om apps en games te ontwikkelen. Daar heb ik mijn mbo-opleiding ook op uitgezocht. Een opleiding Informatica is voor mij dus een logisch vervolg.
 

Wat vond je het leukst aan de opleiding?

De praktische insteek vind ik heel fijn en ik vind het leuk dat je samenwerkt met studenten van andere opleidingen. Ik heb in de afgelopen 2 jaar relatief weinig theorie gehad. Het was echt leren in de praktijk terwijl we mooie producten ontwikkelden.

Sommige hebben zelfs de pers gehaald. Zo kwam Logistiek Platform Roosendaal  bij ons terecht met een vraag voor bedrijventerrein Borchwerf. Dat was niet goed bereikbaar met het OV en er was niet voldoende ruimte om te parkeren. Ze zochten een oplossing om beter bereikbaar te zijn. In groepen zijn we aan de slag gegaan met deze vraag. Onze groep bedacht zelfrijdende shuttlebusjes die je met een app kon reserveren en besturen. Andere groepen bedachten een fietsenplan en een carpool-app. Dat zijn echt leuke opdrachten om mee aan de slag te gaan. BN De Stem en Zuidwest TV besteedden aandacht aan dit project.
 

Waar heb je het meest van geleerd?

Sowieso van het gewoon maar gaan doen. Maak het maar. Bedenk maar een oplossing. Daar leer je echt heel veel van. Maar ik heb ook heel veel geleerd doordat het nog zo’n nieuwe opleiding was aan een volledig nieuwe academie. De docenten hebben die opleiding echt samen met de studenten vormgegeven. Tijdens de 2 jaar dat ik hier zat, hebben we de opleiding steeds verder gefinetuned. Ieder jaar is de opleiding weer iets beter geworden.
 

Maar ook als promostudent heb ik veel geleerd. Ik was in eerste instantie helemaal niet van plan om te gaan helpen met de voorlichting van de academie, ik ben er toevallig ingerold. Een van mijn docenten vroeg mij om een product dat ik had ontwikkeld te demonstreren tijdens een Open avond. En toen ben ik blijven hangen. Vooral omdat ik het onderwijs in wil, vond ik het echt heel leerzaam. Je krijgt met veel verschillende studiekiezers te maken, van verschillende vooropleidingen. Hoe zorg je er dan voor dat iedereen de informatie krijgt die hij zoekt?
 

Wil je hierna nog een bachelor gaan doen?

Zeker! Ik heb me al aangemeld voor de deeltijdbachelor Informatica bij Avans in Breda. Daarnaast ga ik aan de slag als instructeur praktijkonderwijs bij de Associate degree Informatica hier in Roosendaal. Maar uiteindelijk wil ik graag hbo-docent worden en daar heb je een hbo-diploma op niveau 6 voor nodig. Omdat ik de Ad Informatica al heb gedaan, kan ik in 2 jaar mijn bachelor Informatica halen. Daarna wil ik dan misschien nog een lerarenopleiding volgen. Dan kan ik mijn didactische vaardigheden verbeteren en ik kan dan eventueel ook in het mbo en het voortgezet onderwijs lesgeven.
 

Wat is je droom voor de toekomst?

Voor nu is mijn droom echt om voor de klas te staan. Al is dat een beetje ouderwets gezegd, want je staat natuurlijk niet altijd meer voor een klas als docent. Het lijkt me heel mooi om mijn kennis te kunnen overdragen aan studenten, terwijl ik tegelijkertijd nog met 1 been in de praktijk sta. Dan ontstaat er een mooie wisselwerking. Dan kun je heel mooi inspelen op wat het werkveld verwacht van studenten en je kunt die studenten op hun beurt dan weer actuele casussen voorleggen. De Associate degrees Academie is daar heel wendbaar in. Ze pakken direct die dingen op waar de praktijk behoefte aan heeft.