'Het is een kleine opleiding en de sfeer is goed'

Joan Castelijn

Joan volgt de Associatie degree Built Environment. Ze vertelt over haar ervaringen met de opleiding.

Testimonial Ad Built Environment, Joan Castelijn

Joan vertelt over haar 2-jarige hbo-opleiding

Ik heb eerst de opleiding Ruimtelijke Vormgeving gevolgd aan Sint Lucas in Boxtel. Dit was een mbo 4-opleiding. Tijdens deze studie leerde ik interieurconcepten ontwerpen, bedenken en uitwerken. Een creatieve opleiding en totaal iets anders dan wat ik nu doe.


Wat verwachtte je van deze opleiding?

Eerlijk gezegd had ik niet echt verwachtingen. De Ad-opleiding Built Environment is dit jaar pas gestart, dus alles is nog nieuw en wennen voor zowel de studenten als docenten. Dit heb ik eigenlijk altijd wel in mijn achterhoofd gehouden. Het is fijn om je eigen inbreng te kunnen geven bij een nieuwe opleiding.
 

Waarom heb je voor een Associate degree gekozen? 

Na mijn mbo-opleiding had ik het gevoel dat nog eens 4 jaar hbo te veel was. Ik wilde me wel in het technische aspect ervan verder ontwikkelen. Maar de vraag was of een echt technische opleiding me wel zou aanspreken. De Ad Built Environment is een goede tussenweg. Er zit bouwkunde in, ruimtelijke ontwikkeling én civiele techniek. Eigenlijk 3 in 1 dus!
 

Welke opleidingen heb je overwogen?

Ik ben op intake geweest bij Hogeschool Rotterdam, ook dit was een Associate degree opleiding maar dan Arts & Craft. Tijdens deze intake kwam ik erachter dat deze opleiding te ‘zweverig’ voor mij was. Ik ben graag bezig met dingen ontwerpen en bedenken, maar heb ook graag al mijn werk op orde en netjes. Tijdens de intake vertelden ze mij dat ik alles gewoon op tafel moest gooien en dan moest kijken. Toen ze dit zeiden dacht: ik dit gaat hem niet worden.
 

Wil je na je Ad-diploma nog een bachelor diploma halen?

Ik ben hier nog over aan het nadenken. Het lijkt me leuk en handig om een bachelor-diploma te behalen. Maar welke opleiding ik dan zou willen doen, weet ik nog niet. Waarschijnlijk toch de kant van Bouwkunde op. Aan de andere kant lijkt het me ook fijn om te gaan werken bij een bedrijf. Dan kan ik ervaring opdoen tijdens het werk en dan leer ik door dingen te doen. Uiteindelijk hoop ik oude panden op te kunnen kopen. Die wil ik dan helemaal renoveren, opnieuw inrichten en stylen en dan doorverkopen. De herontwikkeling kant op dus. Ik merk dat ik veel energie krijg van interieurs en exterieurs ontwerpen en bedenken. Hier wil ik dan ook graag verder in. Hoe dit zal gaan, zal de tijd leren! 
 

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

Ik vind het fijn en leuk aan de opleiding dat je zowel stage als school hebt. 3 dagen school en 2 dagen in de praktijk meedraaien bij een bedrijf. Persoonlijk denk ik dat dit een goede invulling is van de opleiding. Voor mij werkt dit althans goed, ik merk dat ik met veel plezier naar stage ga en daar ook veel dingen leer! Verder is het fijn dat we een kleine klas hebben. Zo heb je goed contact met je medestudenten maar ook met de docenten. Er hangt een goede sfeer binnen de opleiding en academie.
 

Heb je nog een verbeterpunt voor de opleiding?

De opleiding is dit studiejaar voor het eerst gestart. Dit heeft zo z’n voor- en nadelen. Tijdens de laatste maanden van het eerste jaar hebben we de docenten veel feedback gegeven over wat wij als studenten wel en niet fijn vonden. Zo helpen we de opleiding naar een hoger level te tillen. De docenten luisteren ook zeker naar onze ideeën. Dat zien we terug in de opleiding. Leuk en fijn om hier deel van uit te mogen maken.
 

Waar leer je het meeste van?

Persoonlijk denk ik dat ik het meeste leer van de stageperiodes. Ieder studiejaar loop je bij 2 verschillende bedrijven stage. Dit betekent dat je aan het eind van de opleiding bij 4 verschillende bedrijven stage hebt gelopen, 2 dagen in de week. Ik loop momenteel stage bij Architectenbureau Schoenmakers in Zundert. Ik vind het leuk om bezig te zijn met het uitwerken van opdrachten die mijn collega’s ook echt gaan uitvoeren. Ik leer hier veel van. Gewoon doen. En het is niet erg als je een foutje maakt, hè. Daar leer je ook weer van. Verder is het een goede aanvulling op je cv.
 

Wat zijn voor jouw ontwikkelpunten?

Ik heb graag alle touwtjes in handen. In de opleiding is het de bedoeling dat je samenwerkt met je medestudenten. Hierbij moet je denken aan een project dat je in een groepje van ongeveer 5 personen uitvoert. Dit vind ik soms lastig. Ik doe het dan liever snel even zelf, omdat ik dan zeker weet dat het goed gebeurt. Ik wil graag leren om dit vaker aan anderen toe te vertrouwen.
 

Waar ben je trots op?

Ik ben trots dat ik uiteindelijk toch heb gekozen voor een technische opleiding. Ik was bang dat ik als enige meisje in een klas vol jongens zou belanden. Het tegendeel is waar: ik zit samen met nog 4 anderen meiden in een leuke klas. Volg dus altijd hetgeen wat goed voelt en waar jij gelukkig van word.
 

Wat wil je nog kwijt over deze academie?

Als je opzoek bent naar een praktijkgerichte hbo opleiding en 4 jaar te lang vindt is dit zeker een goed alternatief. Het is zowel voor bedrijven als de studenten goed om al bezig te zijn met het werkveld. Dan is de stap van studeren naar het werkveld kleiner.