'We kunnen bij docenten aangeven wat we op dat moment willen leren'

Anne Meijboom

Anne volgt de Associatie degree Human Resource Management. Ze vertelt over haar ervaring met de opleiding.

Student Anne Meijboom van de Associate degree Human Resource Management draagt een wit colbert met krijtstreep en poseert bij een limegroene muur.

Anne vertelt over haar 2-jarige hbo-opleiding

Leeftijd: 20 jaar
Opleiding: Human Resource Management
Vooropleiding: Luchtvaartdienstverlening aan Rotterdam The Hague Airport College

 

Wat heb je gedaan voordat je aan deze studie begon?

Hiervoor heb ik de opleiding Luchtvaartdienstverlening aan Rotterdam The Hague Airport College gedaan. Ik werd hier opgeleid tot stewardess. Tijdens de opleiding kwam ik erachter dat ik het toch niet zo leuk vond als ik in eerste instantie dacht. Daarom koos ik na deze opleiding voor een Associate degree in een andere richting.
 

Wat verwachtte je van deze opleiding?

Toen ik met de Ad-opleiding Human Resource Management begon, had ik weinig verwachtingen. Ik was niet bekend met de sector HRM, maar tijdens de verschillende Open avonden die ik heb bezocht, kwam ik erachter dat dit me wel heel erg aanspreekt. Als HR-medewerker ben je onmisbaar in bedrijven en sta je klaar voor zowel het managementteam als het personeel.
 

Waarom heb je voor een Associate degree gekozen? 

Ik wil mezelf graag verder ontwikkelen en een hbo-diploma halen. Ik heb eerst 4 jaar havo gedaan. Dit heb ik niet helemaal afgemaakt, omdat ik helemaal gefocust was op de mbo-opleiding Luchtvaartdienstverlening. Ik kon met een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 deze studie volgen, dus ik besloot te stoppen met de havo. Achteraf gezien is dit misschien niet de juiste keus geweest, maar ik ga nu met een kleine omweg alsnog voor mijn hbo-diploma. Ik heb nu alleen al aardig wat studiejaren achter de rug en eigenlijk wil ik gewoon lekker gaan werken. Daarom zag ik het echt niet zitten om nog eens 4 jaar te gaan studeren. Ik kwam via mijn zus bij  de Associate degree Academie terecht en dacht ik gelijk: dit is het!
 

Welke opleidingen heb je overwogen?

Ik heb de opleiding Ondernemen nog overwogen,  alleen was ik te jong om de vergunningen te halen die ik nodig heb voor het soort bedrijf dat ik wilde starten. Deze optie viel dus af. Daarnaast heb ik tijdens de Open avond de Ad-opleiding Management bezocht, maar uiteindelijk sprak Human Resource Management me toch meer aan.
 

Wil je nog wel gaan ondernemen?

Ik heb zelfs al een eigen bedrijf, als staat dat momenteel even op een laag pitje. Dat komt onder andere door de covid-19-situatie. Daarnaast wil ik alles eerst op een rijtje zetten om daarna weer te gaan knallen. In mijn onderneming help ik andere ondernemers om hun bedrijf te laten groeien en te ontwikkelen.

In mei 2019 ben ik begonnen als social media marketeer. In eerste instantie was dit om Sharon van ShareOn uit de brand te helpen. Omdat haar bedrijf zo hard groeide kon ze er wel iemand bij gebruiken. Uiteindelijk vond ik het zo leuk dat ik ook soms cursussen volgde om op de hoogte te blijven van alle trends en ontwikkelingen. En van Sharon kreeg ik enorm veel tips en tricks! Het mooie aan dit werk was ook dat ik het perfect kon combineren naast mijn studie. Iedere woensdag ben ik vrij. Een dagdeel daarvan gebruik ik om aan mijn bedrijf te werken. En toen ik nog met de trein naar school ging, waren de 20 minuutjes heen en terug perfect voor kleine taken.

Ook neem ik soms de social media van de academie over. Dit doe ik dan samen met andere studenten. Superleuk om te doen. Zo kan ik de huidige en wellicht ook toekomstige studenten laten zien hoe mijn dag eruitziet. En ik kan tips delen!
 

Droomde je altijd al van een eigen bedrijf?

Ik was nooit zo’n ondernemer, maar tegenwoordig steeds meer. Dit komt waarschijnlijk omdat mijn zus ook ondernemer is. Wel op een heel ander vlak. Zij is voornamelijk schrijver maar ook spreker, fotograaf en ze doet nog veel meer. Zij en Sharon zijn mijn grootste inspiratiebronnen als het gaat om ondernemen. Momenteel zit mijn hoofd ook vol plannen voor toekomstige ondernemingen, maar die zullen nog even op zich laten wachten. Ik wil het graag allemaal goed uitdenken en ik zal ook nog even door moeten sparen. Mijn grote droom is namelijk een eigen zaak. Waarschijnlijk wordt dat iets in de horeca én met een fantastisch team. Want zoals ik altijd zeg: teamwork makes the dream work!
 

Wil je na je Ad-diploma een bachelor diploma halen?

Eerst riep ik heel hard dat ik na mijn Ad-diploma niet voor de bachelor wilde gaan, want dan ben ik alsnog 4 jaar bezig. Toch ben ik daar wel een beetje van terug gekomen. De tijd gaat zo ongelofelijk snel en het eerste jaar is alweer bijna voorbij! Dus ik zeg nooit nooit. Voor nu vind ik het fijn dat ik volgend schooljaar pas hoef te beslissen of ik er nog 2 jaar bachelor achteraan plak.
 

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

Het leukste aan de opleiding vind ik dat we vooral lekker bezig zijn. We krijgen uiteraard wel wat theorie, maar daarna gaan we gelijk aan de slag om deze theorie toe te passen in de praktijk. Ook kunnen we bij de docenten aangeven wat we op dat moment graag willen behandelen in de lessen. zij passen daar dan hun lessen op aan. Dat is heel fijn.
 

Wat vind je dat er beter kan aan de opleiding?

Ieder blok werken we samen met opdrachtgevers. In het begin verliep dit best stroef, omdat niet alle partijen dezelfde verwachtingen hadden. Dit was voor ons als studenten en voor onze opdrachten dan best moeilijk. Gelukkig gaat dat nu stukken beter!
 

Waar leer je het meeste van?

Ik leer het meeste van de docenten, omdat zij zelf ook allemaal in de HR-wereld werkzaam zijn of zijn geweest. Ik vind het fijn om te leren van echte voorbeelden of situaties hoe het er in het werkveld ook aan toe gaat. Ook leer ik  veel van de praktijkopdrachten, de fouten die we maken en zo weer tot een oplossing komen.
 

Wat zijn voor jouw ontwikkelpunten en hoe werk je daaraan?

Een ontwikkelpunt voor mij is dat ‘nee’ zeggen ook een optie is. Ik neem altijd veel hooi op mijn vork.  Dat doe ik deels omdat ik dan zelf de controle heb, wat ik heel erg fijn vind. Maar soms doe ik het ook omdat het vanuit anderen stil blijft. Dan stap ik maar naar voren. Een paar maanden geleden merkte ik dat ik iets te veel hooi meedroeg, zowel vanuit school als werk. Dat uitte zich onder andere in mijn prestaties en in mijn gezondheid. Daar baalde ik natuurlijk enorm van en heb ik besloten om het niet meer zo ver te laten komen. Ik laat de controle wat meer los en focus me meer op mijn eigen opdrachten. Dat lukt gelukkig goed. Alleen die ‘nee’ mag nog iets vaker uit mijn mond komen. Daar werk ik met mijn docentcoach aan.
 

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op mijn ontwikkelpunt, omdat ik merk dat dat steeds beter gaat. Ook ben ik trots op mezelf dat ik voor deze opleiding heb gekozen. Ik denk dat dit een goede keuze is geweest. Ik heb het enorm naar mijn zin op school, met mijn klasgenoten en docenten. Daarnaast vind ik de opleiding en lessen ook super leuk. Uiteraard denk ik ook soms ‘oh nee ik moet nog zoveel doen’ of ‘oh nee ik heb echt even geen zin meer’. Toch zet ik iedere keer door en zorg ik dat ik alles op tijd af heb en goede eindresultaten aanlever.
 

Wat wil je nog kwijt over deze academie?

Ik vind dat de academie, de docenten en alle andere betrokkenen erg goed omgaan met deze COVID-19 situatie. Ze houden ons goed op de hoogte en de docenten doen er alles aan om te zorgen dat wij geen studievertraging oplopen. De online lessen gaan gewoon door. Student Succes verzorgd zelf online lunchsessies voor degenen die daar behoefte aan hebben. Ook laten ze Open avond en voorlichten online doorgaan voor onze nieuwe studenten. Ik vind het echt heel goed wat de medewerkers allemaal regelen in deze rare en moeilijke tijd. Ik ben blij dat ik student ben bij deze academie. Stay healty & stay safe!