'Het leukste vind ik de combinatie tussen stage en school'

Nina Sinke

Nina volgt de Associatie degree Health & Social Work. Ze vertelt over haar ervaringen met de opleiding.

Student Nina Sinke van de Associate degree Health & Social Work draagt een blauw jurkje en poseert binnen op een bankje

Naam: Nina Sinke
Leeftijd: 18 jaar
Opleiding: Health & Social Work
Vooropleiding(en): Havo


Wat heb je voor dat je aan deze studie begon gedaan?

Voordat ik aan deze studie begon, heb ik de havo afgerond. 


Waarom heb je voor een Associate degree gekozen?  

Allereerst omdat ik na 5 jaar blokken op de havo een 4-jarige hbo-opleiding te lang vond. Ook wilde ik in plaats van een theoretische opleiding graag meer praktijkgericht leren. Daarom was een Associate degree voor mij een ideale uitkomst.
 

Welke opleidingen heb je overwogen? 

Ik heb getwijfeld tussen de opleiding Bedrijfskunde en Health & Social Work. Op de havo had ik namelijk het profiel Economie & Maatschappij met als extra vak bedrijfseconomie. Ik vond economie en bedrijfseconomie leuke vakken maar wel lastig. Communicatie met mensen vind ik super leuk én ik help graag mensen die problemen ervaren.
 

Wil je na je Ad-diploma een bachelor diploma halen?

Dit weet ik nog niet. Ik twijfel namelijk nog of ik als Health & Social Worker aan de slag wil gaan of dat ik naar de Politieacademie wil. Door de ervaringen die ik tijdens mijn stage op doe, wil ik uiteindelijk een keuze maken of ik nog door wil studeren. 
 

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

Het leukste aan de opleiding vind ik de combinatie tussen stage en school. Alles wat je op stage meemaakt, neem je mee naar school als casus om te oefenen of om feedback op te krijgen. Alles wat je vervolgens weer leert op school neem je weer mee naar stage om te gebruiken in de praktijk.
 

Wat vind je dat er beter kan aan de opleiding?

Ik heb wel een tip! Ik zou het fijn vinden om af en toe eens tweedejaars studenten te ontmoeten. Hierdoor zou ik bijvoorbeeld inspiratie kunnen opdoen voor een stageplek of om tips van hen te krijgen. Ook kunnen de tweedejaars studenten hun ervaringen delen waar ik als eerstejaars student veel van zou kunnen leren.
 

Waar leer je het meeste van? 

Van de combinatie tussen stage en school! Ik leer het meest door de theorie meteen toe te passen in de praktijk.
 

Wat zijn voor jou ontwikkelpunten en hoe werk je daar aan? 

Het eerste ontwikkelpunt voor mij is dat ik mijn grenzen leer aangeven bij cliënten op stage. Ik praat erg graag en soms iets te graag waardoor ik soms op vragen antwoord geef waar ik dan achteraf over denk: was dit nou wel slim of handig? Ik werk aan dit ontwikkelpunt door op stage te oefenen en soms geen antwoord te geven op een vraag.  

Als tweede ontwikkelpunt heb ik het leren samenvatten tijdens een gesprek met een cliënt. Samenvatten tijdens een gesprek zorgt voor duidelijkheid en laat de client zien dat ik echt heb geluisterd naar wat hij/zij zegt. Dit zorgt ervoor dat de cliënt zich gehoord voelt. Ik werk aan dit ontwikkelpunt op school bij het vak waar ik gesprekstechnieken leer, waaronder ook samenvatten valt. Ik behandel bij dit vak casussen samen met mijn medestudenten en boots een echt gesprek tussen een cliënt en een Health & Social Worker na.
 

Waar ben je trots op?

Mijn opleiding leert mij te kijken naar de dingen die mensen nog wel kunnen als ze ziek zijn en niet naar de dingen die ze niet meer kunnen. Dit noemen we ook wel positieve gezondheid. Als bijbaantje werk ik in het bejaardentehuis. Ik geef zorg aan een mevrouw met een lamme arm. Eerst dacht ik: Wat erg zeg, ze kan haar arm helemaal niet meer gebruiken en moet nu alles met één arm doen. Terwijl ik nu denk: Gelukkig heeft mevrouw nog haar andere arm die ze nog kan gebruiken. Ik ben best trots op mezelf dat ik zulke veranderingen zie in mijn eigen denken.
 

Hoe is het contact met je medestudenten? 

Ik heb het mega naar mijn zin met mijn medestudenten. Ze zijn erg gezellig en sociaal, logisch want ik doe de opleiding Health & Social Work, waardoor ik mezelf kan zijn. Het maakt niet uit uit, welke cultuur je komt, iedereen telt mee.
 

Wat wil je nog kwijt over deze academie? 

Wat ik nog kwijt wil over de academie is dat ook de leraren erg vriendelijk,  gezellig en behulpzaam zijn. Er hangt een fijne sfeer door heel de school en het is een erg mooi gebouw met veel licht door de grote ramen, wat ik erg fijn vind.