'Alles wat je leert in de lessen, pas je toe in de praktijk'

Kim Machielsen

Kim Machielsen volgt de Associate degree Human Resource Management. Ze vertelt over haar ervaringen met de opleiding.

Student Kim Machielsen van de Associate degree Human Resource Management draagt een bril en heeft een wit gestreepte blouse aan

Kim vertelt over haar 2-jarige hbo-opleiding

Leeftijd: 22 jaar 
Opleiding: Human Resource Management 
Vooropleiding(en): havo en hbo-bachelor Forensisch Laboratoriumonderzoek 

 

Wat heb je voor dat je aan deze studie begon gedaan?

Voordat ik begon aan deze opleiding heb ik eerst de havo afgerond aan het Norbertuscollege in Roosendaal. Daarna heb ik 4 jaar de opleiding Forensisch Laboratoriumonderzoek gevolgd aan Avans Hogeschool in Breda. Hier ben ik begin januari mee gestopt. Dit omdat ik het sociale aspect miste bij mijn opleiding.

 

Wat verwachtte je van deze opleiding? 

Ik verwachtte heel veel te leren op communicatief vlak. En daarnaast dat ik nieuwe handvatten en tools aangeleerd zou krijgen om toe te passen bij gesprekken. En ik verwachtte ook dat ik veel meer praktijkgericht bezig ga zijn en veel stages ga lopen. 

 

Waarom heb je voor een Associate degree gekozen?  

Ik heb voor een Associate degree gekozen, omdat ik hiervoor al 4 jaar hbo heb gedaan en niet nog 4 jaar wilde gaan studeren. De opleiding duurt namelijk maar 2 jaar! Daarnaast ben ik heel erg praktijkgericht en laat ik bij mijn opleiding geen tentamens hebben en maar liefst 3 stageperiodes. Ook hebben wij iedere periode een opdracht voor een opdrachtgever, hierdoor komt de realiteit ook naar school toe. 

 

Welke opleidingen heb je overwogen? 

Ik heb de opleiding Finance en de opleiding HRM overwogen aan de Associate degrees Academie. Aangezien ik ook penningmeester ben van een studentenverenging ligt het stuk boekhouden mij heel erg. Ook het bezig zijn met de cijfers vind ik leuk om te doen. Maar bij HRM trok het sociale mij heel erg. Door mijn werk als teamleider kassa bij de Albert Heijn voer ik al sollicitatie- en onboardingsgesprekken. Het opstellen van contracten en het regelen van de administratie vind ik ook interessant om te doen. 

 

Wil je na je Ad-diploma een bachelordiploma halen?

Hier ben ik nog niet over uit. Als ik het over 1,5 jaar nog leuk vind om te studeren, dan zou ik graag nog de deeltijdopleiding HRM willen doen. Maar aangezien ik niet weet waar ik over 1,5 jaar sta, wil ik alle opties openhouden. 

 

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

Wat ik het leukste vind aan de opleiding is dat het zo praktisch is. We zitten niet vaak echt stil te luisteren naar een docent, soms gebeurt dit natuurlijk wel. Maar je bent voornamelijk bezig met je groep en met de opdrachten die je krijgt van de docenten. 

 

Wat vind je dat er beter kan aan de opleiding?

Wat er beter kan aan de opleiding? Het grappige is dat ik nu nog geen verbeterpunten heb gevonden, ik zit natuurlijk ook pas in de eerste periode van mijn eerste jaar. 

 

Waar leer je het meeste van? 

Toch wel door het uitvoeren van opdrachten en de stageperiodes. Hier ga je alles wat je leert in de lessen toepassen in de praktijk. En wat is dat enorm leerzaam! Tijdens de lessen communicatie heb ik bepaalde tools gekregen die ik kan toepassen in mijn sollicitatiegesprekken voor een stageplek.

 

Wat zijn voor jou ontwikkelpunten en hoe werk je daar aan? 

Mijn grootste ontwikkelpunt is niet gelijk haantje de voorste willen zijn. Normaal gesproken neem ik altijd de leiding in groepen en verdeel ik ook de taken. Ik heb deze periode het geluk dat ik mag samenwerken met 2 meiden waarvan er eentje ook altijd de leiding neemt. Hierdoor wordt het voor mij makkelijker om een wat meer observerende houding aan te nemen. Hierin wisselen we elkaar af om zo de juiste balans te vinden. 

 

Waar ben je trots op?

Dat ik de keuze heb gemaakt om te stoppen met mijn vorige opleiding, ongeacht wat anderen hier van vonden. En daarnaast keuzes ben gaan maken waar ik blij van word. Onder andere de keuze om deze opleiding te gaan doen en minder te gaan werken. 

 

Hoe is jouw ervaring met online onderwijs? 

Het was heel erg wennen om lessen online te volgen. Als je in kleine groepen samenwerkt dan werkt dit prima. Daarnaast ook als een docent voornamelijk uitleg geeft is het goed te doen. Maar als er juist meer interactie wordt gevraagd gaat dit toch lastiger. Maar de docenten proberen er allemaal het beste van te maken en de studenten aan te spreken bij naam. Ook het feit dat wij te allen tijde onze camera aan moeten hebben, werkt heel goed om het ritme er in te houden. 

 

Hoe vind je dat de academie omgaat met de coronasituatie?

Heel erg goed! We hebben nu nog 3 dagen fysiek les en 1 dag online. Door deze combinatie wen je al wel aan het feit dat we steeds meer digitaal les gaan krijgen in het volgende semester. En je krijgt nu ook de kans om je medestudenten goed te leren kennen. Dat is ook heel belangrijk zo in de beginfase van een nieuwe opleiding. 

 

Hoe is het contact met je medestudenten? 

Ik spreek mijn groepsgenoten dagelijks en mijn klasgenoten bijna dagelijks. Hierdoor blijf je nauw bij elkaar betrokken en word je toch een groep ongeacht dat we elkaar niet altijd fysiek zien of bij elkaar in de klas zitten. 

 

Wat wil je nog kwijt over deze academie? 

Wat ik nog kwijt wil over de academie is dat ons docententeam zo lief, gezellig en betrokken is. Dan mogen het bij onze opleiding bijna allemaal vrouwen zijn, de variatie is zeker aanwezig. Iedereen komt uit een andere richting, van de docentenopleiding Engineering tot werkzaam bij een grote multinational. Als je vragen hebt kun je ze altijd mailen, bellen en zelfs appen. Ze staan te allen tijde voor je klaar en komen ook met goede duidelijke oplossingen als je ergens mee zit. Van deze dames leer ik nog wel het meest!