"Fijn idee dat ik na 2 jaar mijn diploma heb."

Isabel Heshof

Isabel volgt de Associate degree Informatica. Ze vertelt over haar ervaring met deze 2-jarige opleiding.

Isabel vertelt over haar opleiding

Wat deed je voor je aan de opleiding begon?

Na de havo heb ik eerst een tussenjaar genomen. Daarna ben ik naar de lerarenopleiding Aardrijkskunde gegaan Dat leek me interessant omdat ik meer wilde leren over ontwikkelingshulp. Op de middelbare school kreeg ik dat bij Aardrijkskunde, maar in de lerarenopleiding kwam dat bijna niet aan bod. Na een jaar ben ik ermee gestopt; ik zag mezelf niet tot mijn pensioen hetzelfde riedeltje voor de klas afdraaien.


Welke opleidingen heb je nog meer overwogen?

In mijn tussenjaar ben ik zelf aan de slag gegaan met het inzamelen van geld voor ontwikkelingshulp voor mijn eigen stichting: Isabel helpt Stichting Naminya. Daarmee hebben we een stuk land gekocht voor een moestuin voor een basisschool in Oeganda. Zo kwam ik erachter dat ik vooral het proces interessant vind: van niets iets maken. Ik heb alle opleidingen op een rij gezet en kwam erachter dat ik echt een klik had met Informatica, ook al zat ik als kind echt niet altijd op mijn laptop. Ik bezit de eigenschappen voor een goede software engineer: verbanden zien, geduld hebben, flexibel en oplossingsgericht zijn. Ik ben ook sociaal, wat erg belangrijk is in het klantencontact. Maar het belangrijkste is dat ik het leuk vind om te ontwerpen en te programmeren.  


Waarom heb je gekozen voor deze Associate degree?

Ik vind het een fijn idee dat ik na 2 jaar mijn diploma heb. Dat voelt als een extra zekerheid: na 2 jaar heb je al iets bereikt. Bovendien woon ik in Roosendaal, dus qua reistijd is dat ook erg fijn!


Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

We krijgen vaak eerst wat uitleg en daarna gaan we zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een beroepsproduct. Soms krijgen we ook wel eens een langere uitleg; als we iets programmeren, dan doen we dat ook wel eens samen. Ik ga van maandag tot en met donderdag naar school. Op vrijdag zijn we lesvrij. In het laatste half jaar ga ik stage lopen. Dat is meteen mijn afstudeerstage.


Wil je hierna een bachelor ga doen?

Ik denk erover om de bacheloropleiding HBO-ICT in Middelburg bij Hogeschool Zeeland te gaan volgen. Als ik mijn diploma heb, kan ik daar in het derde jaar instromen. Maar het kan ook zijn dat ik straks een leuke stageplek vind waar ik misschien wel kan blijven werken. Ik wil me graag verder ontwikkelen tot leidinggevende of product owner. Als ik dat met cursussen bij een werkgever kan doen, vind ik dat ook prima. Ik zie mezelf in ieder geval niet alleen in een hoekje zitten programmeren.  


Waar leer je het meeste van?

Ik leer het meeste van het werken aan de beroepsproducten. Daarin werk je aan een product, bijvoorbeeld een website of een app. We werken nu voor echte opdrachtgevers. We hebben al een app gemaakt voor een zeilvereniging en een website met bijbehorende app maken voor het bedrijf van een van de Engineeringdocenten. Daarnaast werk ik nu ook mee aan TalentLokaal, het recruitmentbedrijf waarin HRM-studenten werken.


Wat wil je kwijt over de academie?

Ik vind het leuk dat het kleinschalig is. Dat je veel studenten van andere opleidingen leert kennen. Dat komt ook doordat ik promostudent ben, ik voor TalentLokaal met HRM-studenten werk en omdat ik in het sociale mediateam van school zit. Ik vind het fijn dat de docenten je echt kennen en dat je altijd even hulp kan vragen als iets niet lukt!