'De docent is meer een coach'

Maaike Bakx

Maaike volgt de Associate degree Human Resource Management. Ze vertelt over haar ervaringen met de opleiding.

Testimonial, Ad HRM, Maaike Bakx

Maaike vertelt over haar 2-jarige hbo-opleiding

Leeftijd: 21
Opleiding: Human Resource Management, tweede jaar, voltijd
School: Associate degrees Academie
Vooropleiding: Havo en mbo niveau 4, Juridische dienstverlening met uitstroomprofiel hrm
Woont: in een studio in Roosendaal

 

Wat verwachtte je van deze opleiding bij de academie?

Ik was heel benieuwd. De eerste Open Avond vond plaats in de parkeerkelder onder het gebouw, omdat het verbouwd werd van belastingkantoor naar een academie. Van de opleiding verwachtte ik dat ik meer theorie zou krijgen dan op het mbo. Op het mbo wordt alles uitgekauwd, hier moet je veel meer zelf uitzoeken.
 

Waarom heb je voor een Associate degree gekozen? 

Het onderwijs leek me leuker, de combinatie van theorie en praktijk. Ook het niveau leek beter bij mij te passen. Ik was onzeker of ik hbo-niveau goed aan kon. Dat de opleiding maar 2 jaar duurt heeft me echt over de streep getrokken. Het was spannend of de hrm-opleiding in Roosendaal zou starten. De inschrijving in Studielink ging pas heel laat open. Als deze opleiding niet door zou gaan in Roosendaal, dan was ik naar Den Bosch gegaan. Zo leuk leek me de opleiding. Deze locatie is dichtbij huis en het pand werd mooi opgeknapt, dus ik was heel blij toen de opleiding toch in Roosendaal startte.
 

Welke opleidingen heb je overwogen?

Ik heb ook de deeltijd en voltijd Bachelor-opleidingen HRM bij Avans overwogen. Een vriend van mij vertelde me dat de voltijd opleiding HRM helemaal was omgegooid en er meer praktijkopdrachten en contact met bedrijven in de opleiding verwerkt was. Er werden minder hoorcolleges gegeven. Hij gaf ook aan dat het organisatorisch niet op orde was. Die verhalen gaven mij geen vertrouwen. De deeltijdopleiding leek me heel zwaar. Je studeert naast je werk. De studenten die daar nu studeren gaven aan dat je veel ambitie moet hebben om dit te kunnen halen.
 

Wil je hierna een Bachelor gaan doen?

Doorstromen in het derde jaar van een Bachelor-opleiding lijkt me aantrekkelijk. Financieel gezien zou het voor mij handiger zijn om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven. Daarbij ben ik erg benieuwd hoe ik als Associate degree wordt ontvangen in het bedrijfsleven.
 

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

Het docententeam en de manier van begeleiding. De docenten zijn meer een coach in plaats van de klassieke leraar voor de klas. Ze zijn heel persoonlijk en benaderbaar; ik kan ze gewoon appen als dat nodig is. Ook de persoonlijke ontwikkeling die ik hier doormaak vind ik heel leuk. Er is een leerlijn die gericht is op de ontwikkeling van je talenten. Je wordt daardoor bewust van wat je goed kan en wat je niet goed kan. Dit kreeg ik niet op het mbo. 
 

Wat vind je een verbeterpunt?

Ik had meer theorie verwacht. We krijgen bijvoorbeeld bijna geen tentamens. Dat is heel tof, maar daardoor lees ik boeken niet helemaal door. En bij een tentamen moet je wel een boek doornemen.
 

Wat kan de opleiding of academie beter doen?

Ik zou graag meer met andere opleidingen in aanraking willen komen, zodat we ons netwerk vergroten. Het lijkt me bijvoorbeeld leuk als je met studenten ICT een opdracht doet. We hebben trouwens al wel samengewerkt met studenten van Management. Dat was heel leuk, maar deze opleiding komt overeen met de opleiding HRM. Het lijkt me leuk studenten van andere disciplines te leren kennen. 
 

Waar leer je het meeste van?

Opdrachten samen met of voor bedrijven. Dit noemen ze ‘inhouse praktijk’; je werkt met je team aan je portfolio. Daar komt veel theorie bij kijken. Dit spreek je door met professionals en daar leer je veel van. Dit vond ik eerst spannend, maar omdat het ‘echt’ is, leer je er toch meer van dan wanneer het fictief is. En het leuke is, als je de opdracht goed maakt en ze hebben er iets aan, dan gebruiken ze het ook. Door het contact met de professionals, word ik zelf ook professioneler.
 

Wat zijn voor jou ontwikkelpunten en hoe werk je daar aan?

Meer zelfverzekerdheid ontwikkelen. De persoonlijke leerlijn werkt daar goed bij. Sommige talenten zijn verborgen en het helpt mij heel goed om daar achter te komen.
 

Waar ben je trots op?

Dat ik deze opleiding volg en dat ik al zo ver ben gekomen zonder herkansingen.
 

Wat wil je kwijt over deze academie?

Bij de start van het schooljaar gaf directeur aan dat het de bedoeling is dat we ons hier thuis voelen en dat het niet aanvoelt als ‘school’. Dat geloofden we toen niet zo, maar het blijkt echt zo te zijn. Ik vind het nooit erg om op mijn lesvrije dag naar de academie toe te komen. Er zijn altijd mensen en je kunt hier heel goed werken aan je schoolopdrachten.