Associate degrees Academie Health & Social Work
via Studielink
Kom sfeer proeven!
Type
Associate degree
Vorm
Voltijd
Duur
hbo 2 jaar

Sociaal Werk

Bij deze Associate degree leer je hoe je de veerkracht van mensen bevordert. Juist als ze kwetsbaar zijn. Als je graag het verschil wil maken voor anderen, is deze tweejarige hbo-opleiding een goede optie voor jou!

De opleiding

Je gaat werken met mensen in wellicht kwetsbare situaties. Denk aan eenzame ouderen in de wijk, jongeren met problemen op school of mensen die vanwege een beperking minder mobiel zijn. Jij zorgt dat ze hun gezondheid op peil houden. En dat ze zich vitaal voelen, zowel fysiek als mentaal. Je werkt vooral preventief. Je signaleert risico’s en onderneemt actie om het welzijn te bevorderen. Altijd in overleg met de mensen om wie het draait, ze houden zelf de regie. Het eerste jaar is breed en draait om het individu. Zo maak je bijvoorbeeld een gezondheidsprofiel en een sociogram. In jaar 2 staat werken met groepen centraal. Goed om te weten: Je kunt na jaar 1 ook nog kiezen voor de track Zorg en Veiligheid.

Leren door te doen

Je leert door te doen. Dat betekent dat we de lessen starten met een instructie en een stukje theorie die je meteen daarna toepast in de praktijk. De uitkomsten bespreek je met elkaar onder begeleiding van een docent. Ook stage is een groot onderdeel van het programma.

Beroepsrichtingen

De opleiding is breed. Je kunt straks aan de slag in verschillende functies bij uiteenlopende organisaties. Door gericht een stage te kiezen, kun je al wat ervaring opdoen in een bepaalde richting. Hieronder 3 voorbeelden van kanten die jij op kunt:

Opbouw

De opleiding bestaat uit 2 jaar. Elk jaar werk je aan een aantal leeruitkomsten. Een leeruitkomst zegt wat je moet kennen en kunnen, bijvoorbeeld van gesprekstechnieken. Hoe je tot deze leeruitkomst komt, bepaal je grotendeels zelf. Je kunt onze lessen volgen, meteen de toets maken of aantonen dat je de leeruitkomst al voldoende beheerst. Bijvoorbeeld door ervaring of eerdere opleidingen.
In jaar 1 van de opleiding richt je je op het werken met een individu of een specifieke doelgroep.


Stage

Van eind september tot begin juni loop je 2 dagen per week stage. Dat is op maandag en dinsdag. Het is niet alleen een meeloopstage, je werkt ook aan opdrachten die je tijdens de lessen op school krijgt. Ook werk je aan de ontwikkeling van je beroepshouding.


Programma

Naast je stage ga je 2 of 3 dagen naar school. Dit komt aan bod:
  • Je leert gespreksvoering en gesprekstechnieken en je traint je sociale en communicatievaardigheden, gericht op de doelgroep waarmee jij werkt.
  • Je leert over het netwerk van de cliënt en over het professionele netwerk.
  • Je leert methodisch te handelen als gaat om preventie en het verbeteren van gezondheid en welzijn van burgers.
  • Je verdiept je in de implementatie van innovatieve toepassingen, zodat deze kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid en gezondheid van de mens.
  • Je leert te denken en werken vanuit je eigen professionele ontwikkeling.
  • Je leert over gezond gedrag. Denk aan adviseren, voeding, beweging, lifestyle en stress.
  • Je leert cultuursensitief te handelen en in jouw communicatie rekening te houden met de sociale en culturele diversiteit van de ander.
  • Je leert interventies toe te passen om het fysieke, emotionele en/of sociale welzijn te bevorderen van een individu of groep.
  • Je leert samen te werken met partijen binnen en buiten jouw eigen organisatie, waarbij je leert om doelgericht te communiceren over eigen rol, taken en opbrengsten.
  • Je werkt het hele jaar aan je aan je eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling.
In jaar 2 van onze opleiding werk je vooral aan vaardigheden en kennis die je nodig hebt om te werken met groepen in onze samenleving.


Stage

Het eerste half jaar loop je 2 dagen per week stage. Dit is op woensdag en donderdag. 


Programma

Naast je stage ga je 2 of 3 dagen naar school. Dit komt aan bod:
 
  • Je verdiept je in wijkgericht werken, waarbij je leert hoe je een volledige wijkscan maakt en assets en risico’s in een wijk in kaart brengt.
  • Je leert preventief te handelen in een wijk, waarbij je voorkomt dat risico’s ook echt problemen worden.
  • Je onderzoekt maatschappelijke vraagstukken en trends. En je analyseert hoe deze van invloed zijn op jouw werk als sociaal werker.
  • Je werkt verder aan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt je eigen identiteit als sociaal werker en kunt jezelf profileren.


Afstudeerstage

Je loopt 4 dagen per week stage en studeert af op een vraagstuk binnen jouw eigen beroepspraktijk, waarmee je een verbetering, verandering of vernieuwing teweegbrengt.

Past het bij jou?

  • Je hebt oog voor mensen en hun hulpvraag
  • Je bent toegankelijk en benaderbaar
  • Je voelt je sterk maatschappelijk betrokken
  • Je ziet mogelijkheden van mensen en zoekt de verbinding

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen. Alleen dan kun je starten met deze opleiding Sociaal Werk.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Lees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Student aan het woord

Student Nina Sinke van de Associate degree Health & Social Work draagt een blauw jurkje en poseert binnen op een bankje
Testimonial Ad Management, Olsen Gerrits

Na de opleiding

Werken

Jij gaat waarschijnlijk aan de slag bij een gemeente of brede welzijnsorganisatie. Bijvoorbeeld als jongerenwerker, welzijnscoach of sociaal werker gericht op sport en beweging. Ook kun je als zelfstandig werkend professional aan de slag in het domein van preventie en gezondheid. Je werkt bijvoorbeeld vanuit een wijkcentrum waar je aanspreekpunt bent voor bewoners.

Een beeld van je taken:
 

  • Je observeert, signaleert en acteert om de veerkracht en zelfstandigheid van mensen te vergroten.
  • Met verschillende gesprekstechnieken en -houdingen maak je hulpvragen concreet en stel je samen een plan van aanpak op. Om dit plan te kunnen maken, breng je een sociaal netwerk in kaart en versterkt of verbreedt het.
  • Je vergaart kennis van en inzicht in maatschappelijke vraagstukken, wijkgericht werken en het werken met groepen.
  • Je zoekt kansen om de mensen die je helpt krachtiger te maken.
  • Je gebruikt je kennis van verschillende psychiatrische ziektebeelden.
  • Je signaleert mogelijkheden tot verandering of vernieuwing en zet deze signalen om in een concreet preventie- of verbeterplan.

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Je kunt eenvoudig doorstromen. Je meldt je hiervoor bij de examencommissie van de bacheloropleiding. Er zijn ook op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Hier haal je in 2 jaar (soms 3) je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Sociaal Werk (voorheen: H&SW):
Avans Hogeschool, Breda
2 jaar
arrow
Avans Hogeschool, Den Bosch
2 jaar
arrow
HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
2 jaar
arrow

Ook interessant voor jou!

Ad-Academie, Roosendaal
2 jaar
arrow
Ad-Academie, Roosendaal
2 jaar
arrow

Praktische info

Wat je wil weten voordat jij je aanmeldt.

Hiervoor kun je terecht bij Student Succes
arrow
Check of je toelaatbaar bent.
arrow
Alles wat je nodig hebt om goed te studeren.
arrow
Ontdek de stad!
arrow
Wat ben je kwijt aan je opleiding?
arrow
Je rechten en plichten als student.
arrow
Wij helpen je in 6 simpele stappen
arrow
Zo weet je zeker of de studie bij je past
arrow
Lees hier hoe het werkt
arrow
branding-blue

Heb je vragen?

Heb je een vraag over een van onze Associate degrees? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor algemene vragen over je studie!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
van 08:30 tot 16:30