Bevorder de gezondheid van mensen

Sociaal Werk / Health & Social Work

Bij deze Associate degree leer je hoe je de veerkracht van mensen bevordert. Juist als ze kwetsbaar zijn. Als je graag het verschil wil maken voor anderen, is deze tweejarige hbo-opleiding een goede optie voor jou!

Associate degrees Academie Health & Social Work

 

Voltijd hbo

In 2 jaar

Start

September

Locatie

Roosendaal

De opleiding

Je gaat werken met mensen in wellicht kwetsbare situaties. enk aan eenzame ouderen in de wijk, jongeren met problemen op school of mensen die vanwege een beperking minder mobiel zijn. Jij zorgt dat ze hun gezondheid op peil houden. En dat ze zich vitaal voelen, zowel fysiek als mentaal. Je werkt vooral preventief. Je signaleert risico‚Äôs en onderneemt actie om het welzijn te bevorderen. Altijd in overleg met de mensen om wie het draait, ze houden zelf de regie. Het eerste jaar is breed en draait om het individu. Zo maak je bijvoorbeeld een gezondheidsprofiel en een sociogram. In jaar 2 staat werken met groepen centraal.


Praktijkgericht

Je leert door te doen. Dat betekent dat we de lessen starten met een instructie en een stukje theorie die je meteen daarna toepast in de praktijk. De uitkomsten bespreek je met elkaar onder begeleiding van een docent. Ook stage is een groot onderdeel van het programma.


Uitstroomprofielen

In jaar 2 start je met je gekozen uitstroomprofiel. Zo ga je je specialiseren. Check de 3 profielen voor een uitgebreid programma per jaar:

Past het bij jou?

  • Je hebt oog voor mensen en hun hulpvraag
  • Je bent toegankelijk en benaderbaar
  • Je voelt je sterk maatschappelijk betrokken
  • Je ziet mogelijkheden van mensen en zoekt de verbinding

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen. Alleen dan kun je starten met deze opleiding Sociaal Werk (voorheen: Health & Social Work).
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Lees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Na de opleiding

Werken

Jij gaat waarschijnlijk aan de slag bij een gemeente of brede welzijnsorganisatie. Bijvoorbeeld als jongerenwerker, welzijnscoach of sociaal werker gericht op sport en beweging. Ook kun je als zelfstandig werkend professional aan de slag in het domein van preventie en gezondheid. Je werkt bijvoorbeeld vanuit een wijkcentrum waar je aanspreekpunt bent voor bewoners.

Een beeld van je taken:
 

  • Je observeert, signaleert en acteert om de veerkracht en zelfstandigheid van mensen te vergroten.
  • Met verschillende gesprekstechnieken en -houdingen maak je hulpvragen concreet en stel je samen een plan van aanpak op. Om dit plan te kunnen maken, breng je een sociaal netwerk in kaart en versterkt of verbreedt het.
  • Je vergaart kennis van en inzicht in maatschappelijke vraagstukken, wijkgericht werken en het werken met groepen.
  • Je zoekt kansen om de mensen die je helpt krachtiger te maken.
  • Je gebruikt je kennis van verschillende psychiatrische ziektebeelden.
  • Je signaleert mogelijkheden tot verandering of vernieuwing en zet deze signalen om in een concreet preventie- of verbeterplan.

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Je kunt eenvoudig doorstromen. Je meldt je hiervoor bij de examencommissie van de bacheloropleiding. Er zijn ook op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Hier haal je in 2 jaar (soms 3) je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Sociaal Werk (voorheen: H&SW):

Vergelijkbare opleidingen

Deze opleiding is misschien ook interessant voor jou.
branding-blue

Heb je vragen?

Heb je een vraag over een van onze Associate degrees? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor algemene vragen over je studie!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
van 08:30 tot 16:30