Beroepsrichting van Sociaal Werk (H&SW)

Welzijnsmakelaar

Deze 2-jarige hbo-opleiding leidt je op tot Welzijnsmakelaar. In deze verbindende rol versterk je de samenhang in buurten en wijken. Je bent specialist in positieve gezondheid en hebt een verbindende rol. Je initieert bijvoorbeeld activiteiten tegen eenzaamheid en stimuleert inclusiviteit. Een mooi beroep!

Ad-academie - HSW - Welzijnsmakelaar

 

Voltijd hbo

In 2 jaar

Start

September

Locatie

Roosendaal

De opleiding

Welzijnsmakelaar is een beroepsrichting van de opleiding Sociaal Werk / Health & Social Work. In deze rol ontwikkel je je tot deskundige op het gebied van diversiteit en inclusie.

Je leert hoe je mensen weer kunt betrekken bij de maatschappij. En je gaat oefenen met het voeren van gesprekken, het herkennen van signalen, het werken met een sociale kaart en netwerken. Ook leer je hoe je de belangen behartigt van verschillende doelgroepen. Deze vaardigheden pas je meteen toe in echte opdrachten en tijdens je stage.

Opbouw

Bekijk het programma en de stages in jaar 1 en 2.
Het eerste jaar staat werken met het individu centraal.


Blok 1 en 2

Deze blokken staan in het teken van basisgezondheid en interventies ter bevordering van gezondheid en welzijn. Je gaat aan de slag met: gespreksvoering, het opstellen van een sociogram, psychiatrische ziektebeelden, het maken van een gezondheidsprofiel, planmatig werken en zorgtechnologie. Een brede basis dus!
Stage: 2 dagen per week


Blok 3 en 4

Ook deze blokken werk je aan een brede ontwikkeling als gezondheidsbevorderaar. Je leert omgaan met stressoren, ethisch handelen en je werkt aan je professionele ontwikkeling. Je sluit het eerste jaar af met en eindopdracht waarin je laat zien wat je geleerd hebt over het werken met het individu.
Stage: 2 dagen per week
Het tweede jaar staat het werken met groepen centraal.


Blok 5

Dit blok draait om trends in de wijk. Je leert hoe je een wijkscan maakt en gaat oefenen met motiverende gespreksvoering.
Stage: 2 dagen per week 


Blok 6

Je leert hoe je kunt innoveren de wijk. Je gaat aan de slag met een verbeterplan en interculturele gespreksvoering. Denk aan de vraag hoe je eenzame jongeren in een bepaalde wijk beter kunt bereiken en kunt betrekken bij de maatschappij.
Stage: 2 dagen per week 


Blok 7 en 8

Dit semester ga je afstuderen, dat betekent een actie-onderzoek te doen in de praktijk. Je gaat aan de slag met een actueel vraagstuk dat aansluit bij je beroepsrichting .Denk aan laaggeletterden in een wijk waar ingewikkelde brieven zich opstapelen. Aan de hand van een wijkscan onderzoek je hoe deze bewoners hulp kunnen krijgen bij hun administratie en zo regie houden op hun eigen leven.

Afstudeerstage: 4 dagen per week 

Past deze opleiding bij jou?

 • Je voelt je sterk maatschappelijk betrokken
 • Je ziet mogelijkheden van mensen en zoekt de verbinding
 • Je kunt goed luisteren
 • Je bent toegankelijk en benaderbaar
 • Het lijkt je leuk om de spin in het web te zijn in een wijk

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen. Alleen dan kun je starten met deze opleiding Sociaal Werk (voorheen: Health & Social Work).
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Lees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Student aan het woord

Student Nina Sinke van de Associate degree Health & Social Work draagt een blauw jurkje en poseert binnen op een bankje
Testimonial Ad Management, Olsen Gerrits

Na de opleiding

Werken

Jij gaat waarschijnlijk aan de slag bij een gemeente of brede welzijnsorganisatie. Bijvoorbeeld als jongerenwerker, welzijnscoach of sociaal werker gericht op sport en beweging. Ook kun je als zelfstandig werkend professional aan de slag in het domein van preventie en gezondheid. Je werkt bijvoorbeeld vanuit een wijkcentrum waar je aanspreekpunt bent voor bewoners.

Een beeld van je taken:
 

 • Je observeert, signaleert en acteert om de veerkracht en zelfstandigheid van mensen te vergroten.
 • Met verschillende gesprekstechnieken en -houdingen maak je hulpvragen concreet en stel je samen een plan van aanpak op. Om dit plan te kunnen maken, breng je een sociaal netwerk in kaart en versterkt of verbreedt het.
 • Je vergaart kennis van en inzicht in maatschappelijke vraagstukken, wijkgericht werken en het werken met groepen.
 • Je zoekt kansen om de mensen die je helpt krachtiger te maken.
 • Je gebruikt je kennis van verschillende psychiatrische ziektebeelden.
 • Je signaleert mogelijkheden tot verandering of vernieuwing en zet deze signalen om in een concreet preventie- of verbeterplan.

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Je kunt eenvoudig doorstromen. Je meldt je hiervoor bij de examencommissie van de bacheloropleiding. Er zijn ook op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Hier haal je in 2 jaar (soms 3) je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Sociaal Werk (voorheen: H&SW):
Voltijd
Avans Hogeschool, Breda
2 jaar
arrow
Voltijd
Avans Hogeschool, Den Bosch
2 jaar
arrow
Voltijd
HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
2 jaar
arrow

Praktische info

Wat je wil weten voordat jij je aanmeldt.

Hiervoor kun je terecht bij Student Succes
arrow
Check of je toelaatbaar bent.
arrow
Alles wat je nodig hebt om goed te studeren.
arrow
Ontdek de stad!
arrow
Wat ben je kwijt aan je opleiding?
arrow
Je rechten en plichten als student.
arrow
Wij helpen je in 6 simpele stappen
arrow
Zo weet je zeker of de studie bij je past
arrow
Lees hier hoe het werkt
arrow
branding-blue

Heb je vragen?

Heb je een vraag over een van onze Associate degrees? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor algemene vragen over je studie!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
van 08:30 tot 16:30