'Ik heb hier vooral geleerd dat je met de dag moet leven'

Valerie van Uden

Valerie volgt de Associatie degree Health & Social Work. Ze vertelt over haar ervaring met de opleiding.

Testimonial Ad Management, Olsen Gerrits

Valerie vertelt over haar 2-jarige hbo-opleiding

Leeftijd: 21 jaar
Opleiding: Health & Social Work,
Vooropleiding: Mbo niveau 4 Leisure & hospitality en eerste jaar bachelor Communicatie

Wat deed je voor je aan de opleiding begon?

Ik heb eerst Leisure & hospitality op het Zoomvliet College in Bergen op Zoom gestudeerd. Dit heb ik in 3 jaar afgerond, wij waren toen het eerste jaar met deze verkorte proef. Het was een superleuke opleiding en ik heb het echt naar mijn zin gehad daar. De opleiding ging voornamelijk over toerisme. Je kon bijvoorbeeld de kant reisleidster kiezen, maar ik koos ervoor om iets met kinderen te gaan doen. Ik kwam in animatieteams terecht en was daardoor ook veel op reis. De opleiding heb ik netjes in 3 jaar afgerond, maar voor mij was het niet echt iets wat ik in mijn toekomst wilde doen.

Ik ben na mijn mbo eerst gestart aan de bachelor Communicatie, maar hier ben ik halverwege mee gestopt. Ik wil namelijk heel graag iets met mensen doen, alleen met die opleiding ben je meer bezig met het gedrag van mensen beïnvloeden en dit is niet wat ik zoek. Ook vond ik het theorie gedeelte erg lastig.
 

Wat verwachtte je van deze opleiding bij de academie?

Ik hoorde toevallig over deze opleiding via mijn oud-klasgenoten. Ik was nieuwsgierig en ben naar een Open avond gegaan. En ik heb me opgegeven voor een meeloopdag. Door deze dag kreeg ik echt wel een goed beeld. Ik had dan ook wel verwacht dat deze opleiding heel erg breed zou zijn, maar ook dat ik wel mijn eigen richting kon kiezen. Ik wil namelijk graag werken met kinderen. Het is echt mijn toekomstdroom om zieke kinderen te kunnen helpen.
 

Waarom heb je voor een Associate degree gekozen? 

Ik heb bewust voor een Associate degree gekozen. Niet zozeer omdat het maar 2 jaar duurt, maar meer omdat het praktijkgericht is. Ik ben namelijk echt wel een praktisch persoon en ik heb voorbeelden nodig om het goed te kunnen doen.
 

Welke opleidingen heb je overwogen?

Ik heb ook naar Management en HRM gekeken, maar wist al snel dat die het niet gingen worden. Bij die 2 opleidingen kreeg ik vooral het beeld van veel kantoorwerk en ik werk liever met m’n handen.
 

Wil je hierna een Bachelor gaan doen?

Ik heb hier vooral geleerd dat je met de dag moet leven. Dus ik heb nog geen idee wat ik hierna ga doen, dat kan echt van alles zijn.
 

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

Het leukste tot nu toe vind ik mijn stage. Maar als ik binnen de opleiding kijk, vind ik het fijn dat we niet echt vakken hebben. We werken namelijk aan de hand van 4 beroepsproducten. Leuk is dat we theorie krijgen en daar meteen mee aan de slag gaan. Ook tijdens je stage.  
 

Waar leer je het meeste van?

Het meeste leer ik doordat we de theorie meteen toepassen in de praktijk. En ik leer ook veel van onze docenten. Zij hebben allemaal gewerkt in de zorg en vertellen open over al hun ervaringen.
 

Wat zijn voor jou ontwikkelpunten en hoe werk je daar aan?

Ik merk dat de sfeer in de klas erg fijn is en ik ben daardoor ook meer open. Vroeger liet ik anderen vaak het antwoord geven op een vraag van de docent. Maar hier voel ik me op mijn gemak en steek ik makkelijker mijn hand op.
 

Waar ben je trots op?

Ik ben vooral trots op mijn doorzettingsvermogen. Dat ik nu toch hier zit en echt mijn plek heb gevonden. Iedereen in mijn persoonlijke omgeving ziet dit ook aan mij.
 

Wat wil je kwijt over deze academie?

Docent en leerling zitten hier meer op een lijn, we werken echt met elkaar. Dat is fijn. Ook het gebouw is een fijne plek. Er is veel kleur en er hangen tegeltjes met persoonlijke boodschappen van studenten. Echte lokalen zijn er niet zo veel. We krijgen les verspreid door het gebouw. Dat is wel even wennen. Verder zijn er overal gezellig zitjes en staan er zelfs tafeltennistafels, een biljart en een tafelvoetbal!