Track van de Associate degree Sociaal Werk

Zorg & Veiligheid

Zorg bieden aan wie het nodig heeft en tegelijkertijd de veiligheid voor de omgeving waarborgen. Dat leer je bij Zorg & Veiligheid. Zo sta jij nog steviger in je schoenen.

Zorg en Veiligheid

 

Voltijd hbo

In 2 jaar

Start

September

Locatie

Roosendaal

Zorg & Veiligheid

Bij Zorg & Veiligheid draait het om 2 dingen: zorg bieden en veiligheid waarborgen. Deze combinatie is nodig, omdat er een groep mensen is met een opeenstapeling van persoonlijke problemen met zowel een zorg- als een veiligheidscomponent. Denk aan verslaafden. De kans is groot dat deze groep  voor overlast zorgt of zelfs gevaarlijk gedrag vertoont. Hulp bieden aan deze mensen en oog hebben voor de risico’s vraagt om speciale vaardigheden. Deze komen in 2 jaar allemaal aan bod. Je leert vroegtijdig signaleren, preventief handelen en ingrijpen als dat nodig is. Ook leer je hoe je kunt handelen in situaties waarbij sprake is van weerstand of agressie.


Leren door te doen

De lessen zijn praktijkgericht. Dat betekent dat je veel stage loopt en op school werkt aan projecten. Zowel individueel als in groepjes. Tijdens de stages werk je samen met andere professionals en met de mensen om wie het gaat. Jij zorgt voor de verbinding. De kennis die je hiervoor nodig hebt, krijg je op school.

Past het bij jou?

Snap je dat een mens meer is dan alleen het gedrag dat je ziet? Dat is een goed begin als je kiest voor Zorg & Veiligheid. Vind je het ook nog interessant om je te verdiepen in de oorzaken en omstandigheden van dit gedrag? En wil je leren hoe je kunt helpen of ingrijpen bij een crisis? Dan past deze studie vast goed bij jou.

Opbouw

Bekijk het programma en de stages van Zorg & Veiligheid in jaar 1 en 2.
Jaar 1 is verdeeld in 4 blokken en blok heeft een thema:
 1. De wijk
 2. De intramurale setting
 3. Van intramuraal naar de wijk
 4. Verbinding in de keten
In elk blok ga je aan de slag met:
 • Psychologie en sociologie
 • Recht en regelgeving
 • Samenwerkingsnetwerken
 • Gespreksvoering
 • Professionele weerbaarheid

Stage
In blok 2, 3 en 4 heb je een oriënterende stage.
Eerste half jaar
2 blokken met een ieder een eigen thema:
 • Crisis in de complexe casuïstiek
 • Regievoeren

In elk blok ga je aan de slag met:
 • Lijkt het op het eerste jaar?
 • Keuzemodules

Tweede half jaar
Je gaat afstuderen. Je laat zien dat je als beginnend zelfstandig beroepsbeoefenaar kunt functioneren.

Afstudeerstage
Een half jaar, minimaal 4 dagen per week.

Na je diploma

Werken

Met deze studie ben je breed inzetbaar in het domein zorg- en veiligheid. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in een gevangenis of een psychiatrische instelling. Maar ook bij instanties als verslavingszorg, jongerenwerk, vluchtelingenopvang en woningcorporaties hebben ze jou nodig. Je gaat daar aan de slag met thema’s als woonoverlast, onbegrepen gedrag, criminaliteit of verslaving.

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Met op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, haal je in 2 jaar ook nog je bacheloropleiding. Binnenkort vind je hier welke opleidingen dat zijn.

Uiteraard kun je ook doorstromen naar andere bacheloropleidingen. Hiervoor meld je je bij de examencommissie van de bachelor die je wilt gaan doen. Let op: in dit geval duurt je studie waarschijnlijk langer dan 2 jaar.

Aanmelden? Lees even dit!

Let op! Als je je wilt aanmelden voor Zorg & Veiligheid, kies je in Studielink voor de Associate degree Sociaal Werk.


Uitleg

Wij bieden Zorg & Veiligheid aan als track* van de Associate degree Sociaal werk. Dat betekent dat je een diploma Sociaal Werk ontvangt met een diplomasupplement: Zorg & Veiligheid.

*Een track hangt aan een opleiding, maar heeft een heel eigen programma en inhoud. En een eigen opleidingsteam. Om die reden staat Zorg en Veiligheid ook apart genoemd op onze site.

Praktische info

Wat je wil weten voordat jij je aanmeldt.

Hiervoor kun je terecht bij Student Succes
arrow
Check of je toelaatbaar bent.
arrow
Alles wat je nodig hebt om goed te studeren.
arrow
Ontdek de stad!
arrow
Wat ben je kwijt aan je opleiding?
arrow
Je rechten en plichten als student.
arrow
Wij helpen je in 6 simpele stappen
arrow
Zo weet je zeker of de studie bij je past
arrow
Lees hier hoe het werkt
arrow