Uitstroomprofiel van Sociaal Werk (H&SW)

Leefstijladviseur

Deze 2-jarige hbo-opleiding leidt je op tot Leefstijladviseur. In deze rol bevorder je de vitaliteit van mensen. Je bent een specialist in het behouden en bevorderen van gezondheidsfactoren en de leefstijl van een individu of groep. Om dit te bereiken ben je gericht op het veranderen van gedrag. Dat geeft voldoening!

Ad-academie - HSW - Leefstijladviseur

 

Voltijd hbo

In 2 jaar

Start

September

Locatie

Roosendaal

De opleiding

Leefstijladviseur is een uitstroomprofiel van de opleiding Sociaal Werk / Health & Social Work. In deze rol houd je je bezig met het bevorderen van leefstijl en dus met het veranderen van gedrag.

Tijdens de opleiding ga je oefenen met voorlichting geven, oefenen met preventief werken en samenwerken met verschillende disciplines. Ook breng je de omgeving in relatie tot gezondheid in kaart. Aan bod komen: bewegen, roken, alcohol, voeding, ontspanning, slaap en stress. Dat noemen we de BRAVO-factoren. Ook leer je over amplitie, biohacking, seksualiteit, healthy ageing, normwaarden voor een gezonde leefstijl en (nationale) afspraken. En je ontdekt welke invloed een ongezonde leefstijl heeft op het lichaam en daarmee op leefstijlgerelateerde aandoeningen. De kennis pas je meteen toe tijdens echte opdrachten en je stage.

Opbouw

Bekijk het programma en de stages in jaar 1 en 2.
Het eerste jaar staat werken met het individu centraal.


Blok 1 en 2

Deze blokken staan in het teken van basisgezondheid en interventies ter bevordering van gezondheid en welzijn. Je gaat aan de slag met: gespreksvoering, het opstellen van een sociogram, psychiatrische ziektebeelden, het maken van een gezondheidsprofiel, planmatig werken en zorgtechnologie. Een brede basis dus!
Stage: 2 dagen per week


Blok 3 en 4

Ook deze blokken werk je aan een brede ontwikkeling als gezondheidsbevorderaar. Je leert omgaan met stressoren, ethisch handelen en je werkt aan je professionele ontwikkeling. Je sluit het eerste jaar af met en eindopdracht waarin je laat zien wat je geleerd hebt over het werken met het individu.
Stage: 2 dagen per week
In jaar 2 staat het werken met groepen centraal.


Blok 5

Je leert wat normwaarden zijn voor een gezonde leefstijl en hoe je de leefstijl van een groep in kaart brengt. Daarnaast analyseer je welke leefstijlinterventies er allemaal al zijn binnen de beroepspraktijk. Daarbij kijk je naar een actueel gezondheidsvraagstuk waarop je een passend verbetervoorstel maakt. Aan bod komen onder andere de BRAVO-factoren, leefstijlanalyse en motiverende gespreksvoering.
Stage: 2 dagen per week


Blok 6

In dit blok draait het om het beïnvloeden van een gezondere leefstijl. Je gaat voorlichting geven aan professionals. Daarnaast schrijf je een implementatieplan. Verder komt onder andere interculturele gespreksvoering aan bod.
Stage: 2 dagen per week


Blok 7 en 8

Dit semester ga je afstuderen, dat betekent een actie-onderzoek te doen in de praktijk. Je gaat aan de slag met een actueel vraagstuk dat aansluit bij je uitstroomprofiel. Je werkt aan verbetering, verandering of vernieuwing in de beroepspraktijk.
Afstudeerstage: 4 dagen per week

Past deze opleiding bij jou?

  • Je hebt oog voor mensen
  • Je streeft een gezonde leefstijl na
  • Je hebt een onderzoekende houding
  • Je werkt graag samen
  • Je vindt het leuk te om anderen iets te leren over leefstijl en gezondheid

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen. Alleen dan kun je starten met deze opleiding Sociaal Werk (voorheen: Health & Social Work).
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Lees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Student aan het woord

Student Nina Sinke van de Associate degree Health & Social Work draagt een blauw jurkje en poseert binnen op een bankje
Testimonial Ad Management, Olsen Gerrits

Na je studie

Werken

Je opleiding is breed dus je kunt op veel plekken terecht als gezondheidsbevorderaar. Bijvoorbeeld bij een gemeente of wijkcentrum. Met het uitstroomprofiel Leefstijladviseur kun je aan de slag als voorlichter. Je vertelt individuen of groepen hoe ze gezond en vitaal kunnen blijven. En als het nodig is, leer je ze hoe ze hun gedrag kunnen veranderen. Bijvoorbeeld als vitaliteitscoach op een scholengemeenschap.

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Je kunt eenvoudig doorstromen. Je meldt je hiervoor bij de examencommissie van de bacheloropleiding. Er zijn ook op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Hier haal je in 2 jaar (soms 3) je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Sociaal Werk (voorheen: H&SW):
Voltijd
Avans Hogeschool, Breda
2 jaar
arrow
Voltijd
Avans Hogeschool, Den Bosch
2 jaar
arrow
Voltijd
HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
2 jaar
arrow

Praktische info

Wat je wil weten voordat jij je aanmeldt.

Hiervoor kun je terecht bij Student Succes
arrow
Check of je toelaatbaar bent.
arrow
Alles wat je nodig hebt om goed te studeren.
arrow
Ontdek de stad!
arrow
Wat ben je kwijt aan je opleiding?
arrow
Je rechten en plichten als student.
arrow
Wij helpen je in 6 simpele stappen
arrow
Zo weet je zeker of de studie bij je past
arrow
Lees hier hoe het werkt
arrow
branding-blue

Heb je vragen?

Heb je een vraag over een van onze Associate degrees? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor algemene vragen over je studie!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
van 08:30 tot 16:30