Bevorder de gezondheid van mensen

Sociaal Werk / HSW (duaal)

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Of wil je je specialiseren binnen je vakgebied terwijl je werkt? De duale Associate degree Sociaal Werk (voorheen Health & Social Work) leidt je verder op tot preventieve gezondheidswerker.

Student van de duale Associate degree Health and Social Work

Duaal hbo

In 2 jaar

Start

September

Locatie

Roosendaal

De opleiding

Deze duale opleiding Sociaal Werk draait om het bevorderen van veerkracht. Vooral bij mensen die kwetsbaar zijn. Denk aan eenzame ouderen in de wijk, jongeren met problemen op school of mensen die vanwege een beperking minder mobiel zijn. Jij zorgt dat ze hun gezondheid op peil houden. En dat ze zich vitaal voelen, zowel fysiek als mentaal. Je werkt vooral preventief. Je signaleert risico’s en onderneemt actie om hun welzijn te bevorderen. Hiervoor schakel je met sociaal werkers, gemeente, verpleegkundigen, onderwijsinstellingen, mantelzorgers, en huisarts. En natuurlijk met de mensen om wie het draait, ze houden zelf de regie.


Je wordt preventief gezondheidsbevorderaar

We leiden je op voor een nieuw beroep waarin je werkt op het snijvlak van het gezondheidskundig, technologisch en het sociale domein. Startpunt is de methodiek van Positieve Gezondheid van M. Huber (2011). Deze gaat uit van gezondheid als vermogen van mensen om zich aan te passen en eigen regie te voeren. Met andere woorden: de rol van preventief gezondheidsbevorderaar staat centraal in deze opleiding.


Studeren en werken

Een duale opleiding is praktijkgericht. Je volgt 1 dag per week les op de academie en bent de andere dagen gewoon op je werk. Minimaal 20 uur per week ga je daar aan de slag met de dingen die je leert. Bijvoorbeeld hoe je proactief signalen oppikt die gezondheid en welzijn bedreigen. Je docent en werkgever begeleiden je hierbij. Deze begeleiding neemt langzaam af, zodat je na 2 jaar zelfstandig kunt functioneren op hbo-niveau. Hoe je je opleiding en werk goed combineert stemmen we samen af. Jij, je werkgever en wij als opleider.


Jij, je werkgever en de opleiding

Deze duale opleiding Sociaal Werk doen we samen. Jij, je werkgever en wij als opleider. Dit betekent een gezamenlijke verantwoordelijkheid en veel kennisdelen. Samen zorgen we dat je gaat leren in zo authentiek mogelijke situatie en dat je opdrachten kunt uitvoeren in multidisciplinaire teams en in diverse samenwerkingsvormen. Ook de begeleiding en de beoordeling doen we in overleg.
4 studenten overleggen aan een tafel bij de Associate degrees Academie

Past de duale opleiding Sociaal Werk bij jou?

 • Je wilt graag groeien binnen de organisatie waar je werkt. Of je wilt na je BBL-opleiding starten met werken, maar tegelijk ook verder studeren.
 • Hele dagen in de schoolbanken is niets voor jou. Jij leert het liefst op de werkvloer.
 • Je hebt een werkgever die bereid is om dit traject met jou aan te gaan. Dat kan ook het bedrijf zijn waar je stage hebt gelopen en waar ze je graag willen houden.
 • Je wilt verder leren, maar ook je salaris behouden.
 • Je hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel en pakt graag de regie
 • Je bent van nature onderzoekend en ondernemend en hebt zin in een nieuwe uitdaging.

Werkplek

Voordat je start met deze opleiding, komen wij een werkplekscan doen. Zo weten we zeker dat je voldoende mogelijkheden hebt om te leren en te groeien. We vragen onder andere:
 
 • voldoende mogelijkheden om te werken aan beroepsproducten
 • voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen
 • tijd en ruimte voor coaching en structurele begeleidingsmomenten
 • een begeleider en/of afdelingsverantwoordelijke met hbo-niveau

Programma

Het programma van deze duale opleiding Sociaal Werk is leerwegonafhankelijk. Dit betekent dat je leerroute flexibel is je deze voor een groot deel zelf kunt samenstellen. Je volgt alleen de modules waar jij of jouw werkgever behoefte aan hebben.
De duale opleiding Sociaal Werk is opgebouwd uit 4 semesters. Ieder semester werk je aan een aantal leeruitkomsten. Een leeruitkomst zegt wat je moet kennen en kunnen, bijvoorbeeld van gesprekstechnieken. Hoe je tot deze leeruitkomst komt, bepaal je grotendeels zelf. Je kunt onze lessen volgen, meteen de toets maken of aantonen dat je de leeruitkomst al voldoende beheerst. Bijvoorbeeld door ervaring of eerdere opleidingen.


Globaal programma:

 • Jij leert gespreksvoering en gesprekstechnieken en je traint je sociale en communicatievaardigheden, gericht op de doelgroep waarmee jij werkt.
 • Jij leert over het netwerk van de cliënt en over het professionele netwerk.
 • Jij leert methodisch te handelen als gaat om preventie en het verbeteren van gezondheid en welzijn van burgers.
 • Jij verdiept je in de implementatie van innovatieve toepassingen, zodat deze kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid en gezondheid van de mens.
 • Jij leert te denken en werken vanuit je eigen professionele ontwikkeling.
 • Jij leert over gezond gedrag. Denk aan adviseren, voeding, beweging, lifestyle en stress.
 • Je leert cultuursensitief te handelen en in jouw communicatie rekening te houden met de sociale en culturele diversiteit van de ander.
 • Je leer interventies toe te passen om het fysieke, emotionele en/of sociale welzijn te bevorderen van een individu of groep.
 • Jij leert samen te werken met partijen binnen en buiten jouw eigen organisatie, waarbij je leert om doelgericht te communiceren over eigen rol, taken en opbrengsten.
 • Jij sluit je professionele ontwikkeling af met een portfolio.
 • Je studeert af op een vraagstuk binnen jouw eigen beroepspraktijk, waarmee je een verbetering, verandering of vernieuwing teweegbrengt.

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen. Alleen dan kun je starten met deze duale opleiding Sociaal Werk.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Lees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Doorstuderen

Een duale Associate degree is een prima opstap naar een bachelor! Met de op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, haal je in 2 jaar ook nog je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Sociaal Werk:
Voltijd
Avans Hogeschool, Breda
2 jaar
arrow
Voltijd
Avans Hogeschool, Den Bosch
2 jaar
arrow
Voltijd
HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
2 jaar
arrow
Deeltijd
HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
2 jaar
arrow
Deeltijd
Avans Hogeschool, Den Bosch
2,5 jaar
arrow

Na de opleiding

Werken

Met de duale Associate degree Sociaal Werk maak je een mooie stap in jouw vakgebied en kun je gaan werken op hbo-niveau. Afhankelijk van de mogelijkheden bij jouw werkgever, kun je denken aan de volgende functies: jongerenwerker, leefstijladviseur, zorginnovator, welzijnscoach of sociaal werker gericht op sport en beweging. Je wordt in ieder geval een breed inzetbare professional met een verbindende rol binnen de gezondheid en welzijn.

Praktische info

Leerwerkovereenkomst

Bij een duale Associate degree werken jij, je werkgever en wij nauw samen. We tekenen met elkaar een leerwerkovereenkomst en overleggen wat voor jou de ideale leerroute is. Dit zetten we in gang zodra je je hebt aangemeld.


Rooster

Elke donderdagmiddag en -avond zjin er lessen op de academie. De overige dagen kun je besteden aan het werk en zelfstudie, waarbij je minimaal 20 uur per week werkt bij je werkgever.


Studiekosten

Wat kost eigenlijk zo’n duale Associate degree? Lees alles over de studiekosten. Met je werkgever spreek je af wie de opleiding betaalt. Vaak zijn bedrijven bereid om mee te betalen aan jouw ontwikkeling. Ga dus in gesprek!


Voorzieningen

Op school vind je alles wat je nodig hebt om te studeren, zoals fijne werkplekken en lekkere koffie. 


Aanmelden

Aanmelden voor een hogeschool of universiteit gaat in Nederland via Studielink. Dus ook je aanmelding voor een duale Associate degree. Je logt in met je DigiD, vult je persoonsgegevens in en doet een verzoek tot inschrijving. Let op: Bij aanbieder kies je voor HZ University of Applied Sciences (HZ). Dat is omdat onze academie een samenwerking is tussen HZ en Avans Hogeschool. HZ is de aanbieder van de Associate degree Health & Social Work.


Vragen

Heb jij of heeft jouw werkgever nog vragen, neem dan contact op met Leonie Bakker. Ze helpt je graag!