Voltijd hbo

In 2 jaar

Start

September

Locatie

Roosendaal

De opleiding

Afdelingsmanager is een uitstroomprofiel van de opleiding Bedrijfskunde. Dat betekent dat we je opleiden als bedrijfskundige met extra aandacht voor het runnen van een afdeling. Je leert hoe een organisatie in elkaar zit. En hoe je verbeterpunten herkent en doorvoert voor een afdeling. Je gaat aan de slag met het verzamelen van managementinformatie voor gestelde KPI’s op het gebied van commercie en efficiency van een afdeling. Uiteraard met oog voor het financiële plaatje. Een ander belangrijk onderdeel is personeelszaken. Zo oefen je in het coachen van een team en het voeren van beoordelingsgesprekken. Na deze opleiding ben je een bedrijfskundige die weet hoe een afdeling soepel draait!

Een groot deel van de opleiding is voor alle uitstroomprofielen van Bedrijfskunde gelijk. Je krijgt vakken als: organisatiekunde, economie, projectmanagement, proces- en informatiemanagement, finance, persoonlijk leiderschap en verandermanagement. 1 dag per week besteed je aan je uitstroomprofiel.

Opbouw

Bekijk het programma en de stages in jaar 1 en 2.
Je gaat direct aan de slag in de praktijk. Je brengt de processen van een bedrijf in kaart aan de hand van de Lean-methodiek. Je kunt hierin ook een extra examen doen. Je ontvangt dan het certificaat Orange Belt Lean, waar bedrijven enthousiast over zijn.

1 dag in de week is gereserveerd voor je uitstroomprofiel: Afdelingsmanager. Je oefent in het houden van sollicitatie- en beoordelingsgesprekken, schrijft blogs en nieuwsbrieven over leiderschap en luistert naar gastsprekers die vertellen over hun ervaring met leiderschap en projectmanagement. Je krijgt een halve dag les en werkt een halve dag zelfstandig aan opdrachten.

Stage: laatste 10 weken van jaar 1
Tijdens je stage ga je een bestaand proces analyseren, adviseren en presenteren. Denk aan een werkproces van een afdeling Productie, Marketing, Sales, Inkoop, Administratie of zelfs HRM. Je krijgt hierbij hulp van een praktijkbegeleider en een docent. Je zoekt zelf je stageplek, maar kunt gebruik maken van het grote netwerk dat wij als academie hebben.
Je gaat dieper in op organisaties en het verbeteren van processen. Je leert de koppeling te maken tussen het zo goed mogelijk inrichten van processen en de strategische keuzes die een organisatie maakt. Je gaat in teams aan de slag met het analyseren van processen en de financiële impact die dit heeft op de organisatie. Je leert om proces- en informatiesystemen in te zetten, zodat het management processen kan volgen en in kan grijpen. 

Afstudeerstage: laatste half jaar van jaar 2
Je afstudeerstage is tweeledig. Ten eerste draai je mee als volwaardig medewerker. Zo krijg je te maken met klanten, inkoop, marketing, sales en hopelijk met de gezellige vrijdagmiddagborrels. Daarnaast doe je een praktijkgericht actieonderzoek en ga je een probleem oplossen bij een opdrachtgever. Als eindproduct schrijf je een concreet advies en dat je presenteert tijdens de verdediging. De stageplek zoek je zelf, maar je kunt gebruik maken van het grote netwerk dat wij als academie hebben.

Past de opleiding bij jou?

Je ziet jezelf als verbinder tussen jouw afdeling en de afdelingen waarmee je samenwerkt. Je vindt het leuk om problemen op te lossen en te laten zien dat ze ook écht werken. Je bent goed in organiseren, je bent analytisch, ondernemend, veelzijdig, kritisch en nieuwsgierig. En je houdt ervan om samen te werken.

Student aan het woord

Student Widad Gelti van de Associate degrees Academie

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding Bedrijfskunde.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Lees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Na de opleiding

Werken

Bedrijven zijn blij met jou, want de Associate degree Bedrijfskunde sluit perfect aan op de behoefte van organisaties. Dit komt doordat we bij het ontwikkelen van de opleiding nauw samenwerken met de praktijk. Daarnaast ben jij goed voorbereid op de veranderingen in het werkveld.

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Je kunt eenvoudig doorstromen. Je meldt je hiervoor bij de examencommissie van de bacheloropleiding. Er zijn ook op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Hier haal je in 2 jaar (soms 3) je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Bedrijfskunde:
Voltijd
HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
2 jaar
arrow
Voltijd
Avans Hogeschool, Breda
2 jaar
arrow

Praktische info

Wat je wil weten voordat jij je aanmeldt.

Hiervoor kun je terecht bij Student Succes
arrow
Check of je toelaatbaar bent.
arrow
Alles wat je nodig hebt om goed te studeren.
arrow
Ontdek de stad!
arrow
Wat ben je kwijt aan je opleiding?
arrow
Je rechten en plichten als student.
arrow
Wij helpen je in 6 simpele stappen
arrow
Zo weet je zeker of de studie bij je past
arrow
Lees hier hoe het werkt
arrow
branding-blue

Heb je vragen?

Heb je een vraag over een van onze Associate degrees? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor algemene vragen over je studie!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
van 08:30 tot 16:30