"Met mijn tips vind je de perfecte stageplek"

Thomas de Hondt

Thomas doet de Associatie degree Bedrijfskunde. Hij vertelt over zijn zoektocht naar de juiste stageplek.

Tweedejaarsstudent Bedrijfskunde Thomas geeft tips voor je stage

Thomas geeft stagetips. Zo vindt je de perfecte stageplek!

Hoe overleef ik de stageperiode? Tweedejaarsstudent Thomas geeft 8 tips voor je stage. "Om mijn ideale stageadres te vinden, heb ik flink wat stappen ondernomen, aldus Thomas." Een must read voor iedereen die stage loopt of stage gaat lopen!


Zet je netwerk in voor het vinden van een stage

"Het begon met een oproep op LinkedIn", aldus Thomas. "Ondanks dat ik niet zo goed wist wat ik wilde, hoopte ik in de afgelopen jaren een netwerkje opgebouwd te hebben. De reacties zorgde ervoor dat ik bij 2 bedrijven een ‘kijkje in de keuken’ kreeg. Zo ontdekte ik wat me wel en niet leuk leek. Een nieuw LinkedIn bericht met specifieke wensen zorgde voor gerichte aanbevelingen en tips. Ook ben ik zelf proactief bedrijven in de buurt gaan bellen. In totaal ben ik bij 8 bedrijven op gesprek geweest. Eén bedrijf was precies in mijn straatje: Netvlies in Breda. Een digital agency met zelfsturende teams, waar je veel ruimte krijgt. Net als bij onze academie eigenlijk”. 


Solliciteren voor een stageplek  

"De competitie om een stageplek was flink." Toch zorgde Thomas’ houding en overtuigingskracht ervoor dat hij werd uitgenodigd. Netvlies organiseerde een dag waarin alle stagekandidaten een pitch moesten geven. "Mijn docent Bedrijfskunde Alice heeft nog motiverende woorden toegesproken, omdat ik me niet voorbereid genoeg voelde. Ik was heel blij en opgelucht toen ik later hoorde dat de keuze op mij was gevallen." 

"Waar ik op heb gelet bij het vinden van een stage? Ten eerste op de opdracht. Wat wil ik leren? Ligt het me? Lijkt het me leuk? Het is makkelijk om meteen ja te zeggen, maar hou in je achterhoofd dat je er een halfjaar aan gaat werken. Het moet je energie geven. Daarnaast heb ik gelet op de sfeer tijdens het gesprek. Het is belangrijk om een klik te hebben met je stagebegeleider.” 


De stageopdracht 

“De denkwijze die op Associate Degree Academie wordt aangeleerd heeft mij erg geholpen met het formuleren van mijn opdracht. Ik voer mijn opdracht uit bij een Duitse marktleider in Zonnepanelen. Mijn opdracht gaat over het ‘onboarden’ van nieuwe klanten. Je moet achterhalen welke interacties je met de klant hebt en welk digitaal pad een klant doorloopt. Als het te lang duurt voordat je als nieuwe klant bent geregistreerd, haak je af en ga je verder kijken.”  

“Ik waardeer het enorm dat ik over 2 weken mee mag naar Duitsland voor diepte-interviews bij nieuwe gebruikers. We gaan zo proberen de ‘customer journey' te verbeteren. Dat is de reis die de klant aflegt van idee naar aankoop. De leukste fase van mijn stage vind ik het analyseren van de data. Tijdens mijn vooropleiding op Scalda heb ik veel stage gelopen. Die ervaring zorgt ervoor dat ik niet meer zenuwachtig ben voor een eerste dag.”  

Stagevoortgang bijhouden 

“Mijn tip voor mede-stagiairs is goed je voortgang bijhouden. Ik gebruik daarvoor een agile planningsysteem in Excel. In percentages zie je hoe ver je een onderdeel hebt afgerond. Een andere tip is goed in contact blijven met je stagebegeleider. Ik heb eens per week een 'incheckmoment' van een uur. Er is niets zo fijn dan te kunnen voldoen aan de verwachtingen van je stageadres. Het zou zonde zijn als je iets hebt gemaakt wat niet geïmplementeerd kan worden. Als zij weten waar je mee bezig bent kunnen ze je ook tips geven.”   

“Het is verleidelijk om hierna te gaan werken, maar met een Associate degree kan ik binnen 2 jaar ook nog mijn bachelor halen. Dat is wat ik wil! Door mijn eerdergenoemde 'lijst' had ik bewijsdwang naar mezelf en mijn omgeving. Ik heb ontdekt waar mijn krachten liggen en waar ik goed in ben. En ik heb geleerd om de dingen die ik wat minder goed kan, te accepteren. Gelukkig is de bewijsdwang nu grotendeels weg, omdat het eigenlijk heel goed gaat. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”  

De 8 stagetips van Thomas

1. Ga na waar je krachten liggen en waar je minder goed in bent.  
2. Maak handig gebruik van je netwerk op LinkedIn. 
3. Neem een kijkje bij bedrijven of organisaties in de buurt om erachter te komen wat je interessant vindt en energie geeft. 
4. Check bij jezelf of je een goede eerste indruk hebt van je stagebegeleider?
5. Denk goed na over je stageopdracht. Lijkt de stageopdracht je leuk en interessant? 
6. Plan een wekelijks incheckmoment met je stagebegeleider.  
7. Houd je voortgang bij in een planningsysteem. Zo creëer je overzicht.   
8. Stem met je stagebegeleider de verwachting van je stageopdracht af. 


Ben je benieuwd of de opleiding van Thomas ook iets voor jou is? Ontdek de Associate degree Bedrijfskunde!