Help bedrijven vooruit

Bedrijfskunde

Je ziet altijd mogelijkheden om dingen sneller, beter of duurzamer te doen. En je weet hoe je anderen enthousiast krijgt voor jouw plannen. Bij de Associate degree Bedrijfskunde leer je hoe je deze vaardigheden op de werkvloer kunt inzetten om resultaat te bereiken.

Associate degrees Academie Bedrijfskunde

 

Voltijd hbo

In 2 jaar

Start

September

Locatie

Roosendaal

De opleiding

Bij de opleiding Bedrijfskunde ontdek je hoe een organisatie intern in elkaar zit en maak je kennis met haar externe omgeving. Vervolgens ga je aan de slag met het in kaart brengen van de processen van een bedrijf en bekijk je welke verbetermogelijkheden er zijn. 

Praktijkgericht

Je leert door te doen. Dat betekent dat we de lessen starten met een instructie en een stukje theorie dat je meteen daarna toepast in een opdracht uit het bedrijfsleven. De uitkomsten bespreek je met elkaar onder begeleiding van een docent. Ook stage is een groot onderdeel van het programma.

Uitstroomprofielen

Het eerste half jaar is oriënterend, daarna kies je voor een van de uitstroomprofielen. Zo word je procesverbeteraar met een accent op bijvoorbeeld marketing, communicatie, ondernemerschap of accountmanagement.

Opbouw

Bekijk het programma en de stages van de Associate degree Bedrijfskunde.
Het eerste half jaar is oriënterend, daarna kies je een uitstroomprofiel. Zo word je bedrijfskundige met extra kennis van accountmanagement, marketing, communicatie of ondernemerschap.

Verder is het programma van de uitstroomprofielen voor een groot deel gelijk. Je krijgt vakken als: organisatiekunde, economie, projectmanagement, proces- en informatiemanagement, finance en persoonlijk leiderschap. Gastsprekers uit het bedrijfsleven delen hun ervaringen. Ze verbinden theorie met praktijk, zodat je inzicht krijgt in hoe een organisatie werkt. Verder volg je de workshops: time management, plannen en organiseren, leiderschap en motivatie. En je leert om feedback te geven en te reflecteren als een startende bedrijfskundige.

In jaar 1 ga je ook meteen aan de slag in de praktijk. Met een groepje breng je de processen van een bedrijf in kaart. Je leert hiervoor verschillende methodes.

Stage: laatste 10 weken van jaar 1
Tijdens je stage ga je een bestaand proces analyseren, adviseren en presenteren. Denk aan een werkproces van een afdeling sales, inkoop, administratie of human resource management. Je krijgt hierbij hulp van een praktijkbegeleider en een docent. Je zoekt zelf je stageplek, maar kunt gebruik maken van het grote netwerk dat wij als academie hebben.
Je gaat dieper in op organisaties en het verbeteren van processen. Je leert de koppeling te maken tussen het zo goed mogelijk inrichten van processen en de strategische keuzes die een organisatie maakt. Je gaat in teams aan de slag met het analyseren van processen en de financiële impact die dit heeft op de organisatie. Je leert om proces- en informatiesystemen in te zetten, zodat het management processen kan volgen en in kan grijpen. Daarnaast verdiep je je in verandermanagement en volg je een programma over persoonlijk leiderschap.

Afstudeerstage: laatste 20 weken van jaar 2
Tijdens je stage draai je deels mee als volwaardig medewerker. Zo krijg je te maken met klanten, inkoop, marketing, sales en hopelijk met de gezellige vrijdagmiddagborrels. De nadruk ligt in deze stage op het praktijkgericht actieonderzoek. Jij gaat namelijk een probleem oplossen bij een opdrachtgever. Als eindproduct schrijf je een concreet advies dat je ook presenteert. De stageplek zoek je zelf, maar je kunt gebruik maken van het grote netwerk dat wij als academie hebben.

Past de opleiding bij jou?

Je ziet jezelf als verbinder tussen jouw afdeling en de afdelingen waarmee je samenwerkt. Je vindt het leuk om oplossingen te bedenken voor problemen en te laten zien dat ze ook écht werken. Je kunt goed organiseren en je bent analytisch, ondernemend, veelzijdig, kritisch en nieuwsgierig. En je houdt ervan om samen te werken. Dan is deze 2-jarige hbo-opleiding Bedrijfskunde echt iets voor jou!

Student aan het woord

Student Widad Gelti van de Associate degrees Academie
Tweedejaarsstudent Bedrijfskunde Thomas geeft tips voor je stage

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding Bedrijfskunde.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Lees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Na de opleiding

Werken

Bedrijven zijn blij met jou, want de Associate degree Bedrijfskunde sluit perfect aan op de behoefte van organisaties. Dit komt doordat we bij het ontwikkelen van de opleiding nauw samenwerken met de praktijk. Daarnaast ben jij goed voorbereid op de veranderingen in het werkveld. 

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Je kunt eenvoudig doorstromen. Je meldt je hiervoor bij de examencommissie van de bacheloropleiding. Er zijn ook op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Hier haal je in 2 jaar (soms 3) je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Bedrijfskunde:
Voltijd
HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
2 jaar
arrow
Voltijd
Avans Hogeschool, Breda
2 jaar
arrow

Praktische info

Wat je wil weten voordat jij je aanmeldt.

Hiervoor kun je terecht bij Student Succes
arrow
Check of je toelaatbaar bent.
arrow
Alles wat je nodig hebt om goed te studeren.
arrow
Ontdek de stad!
arrow
Wat ben je kwijt aan je opleiding?
arrow
Je rechten en plichten als student.
arrow
Wij helpen je in 6 simpele stappen
arrow
Zo weet je zeker of de studie bij je past
arrow
Lees hier hoe het werkt
arrow