Help bedrijven vooruit

Bedrijfskunde

Je ziet altijd mogelijkheden om dingen sneller, beter of duurzamer te doen. En je weet hoe je anderen enthousiast krijgt voor jouw plannen. Bij de Associate degree Bedrijfskunde leer je hoe je deze vaardigheden op de werkvloer kunt inzetten om resultaat te bereiken.

Associate degrees Academie Bedrijfskunde

De opleiding

Bij de opleiding Bedrijfskunde ontdek je hoe een organisatie intern in elkaar zit en maak je kennis met haar externe omgeving. Vervolgens ga je aan de slag met het in kaart brengen van de processen van een bedrijf en bekijk je welke verbetermogelijkheden er zijn. 

Praktijkgericht

Je leert door te doen. Dat betekent dat we de lessen starten met een instructie en een stukje theorie dat je meteen daarna toepast in een opdracht uit het bedrijfsleven. De uitkomsten bespreek je met elkaar onder begeleiding van een docent. Ook stage is een groot onderdeel van het programma.

Uitstroomprofielen

Bij de start van de opleiding Bedrijfskunde kies je meteen voor een uitstroomprofiel. Zo kun je je specialiseren. Je besteedt 1 dag per week aan dit profiel. 

Opbouw

Een derde is theorie, de rest van de tijd werk je aan opdrachten van bedrijven en loop je stage.
Je gaat meteen aan de slag in de praktijk. Met een groepje breng je de processen van een bedrijf in kaart aan de hand van de Lean-methodiek. Uiteraard krijg je hier eerst les over en als je wilt, kun je er een apart examen voor doen. Je ontvangt dan het diploma Orange Belt Lean, waar bedrijven enthousiast over zijn.

Je krijgt vakken als: organisatiekunde, economie, projectmanagement, proces- en informatiemanagement, finance en persoonlijk leiderschap. Gastsprekers uit het bedrijfsleven delen hun ervaringen. Ze verbinden theorie met praktijk, zodat je inzicht krijgt in hoe een organisatie werkt. Verder volg je de workshops: time management, plannen en organiseren, leiderschap en motivatie. En je leert om feedback te geven en te reflecteren als een startende bedrijfskundige.

1 dag in de week ben je gericht bezig met je uitstroomprofiel.

Stage: laatste 10 weken van jaar 1
Tijdens je stage ga je een bestaand proces analyseren, adviseren en presenteren. Denk aan een werkproces van een afdeling Productie, Marketing, Sales, Inkoop, Administratie of zelfs HRM. Je krijgt hierbij hulp van een praktijkbegeleider en een docent. Je zoekt zelf je stageplek, maar kunt gebruik maken van het grote netwerk dat wij als academie hebben.
Je gaat dieper in op organisaties en het verbeteren van processen. Je leert de koppeling te maken tussen het zo goed mogelijk inrichten van processen en de strategische keuzes die een organisatie maakt. Je gaat in teams aan de slag met het analyseren van processen en de financiële impact die dit heeft op de organisatie. Je leert om proces- en informatiesystemen in te zetten, zodat het management processen kan volgen en in kan grijpen. Daarnaast verdiep je je in verandermanagement en volg je een programma over persoonlijk leiderschap.

1 dag in de week ben je gericht bezig met je uitstroomprofiel.

Afstudeerstage: laatste 20 weken van jaar 2
Tijdens je stage draai je mee als volwaardig medewerker. Zo krijg je te maken met klanten, inkoop, marketing, sales en hopelijk met de gezellige vrijdagmiddagborrels. Daarnaast doe je een praktijkgericht actieonderzoek en ga je een probleem oplossen bij een opdrachtgever. Als eindproduct schrijf je een concreet advies dat je ook presenteert. De stageplek zoek je zelf, maar je kunt gebruik maken van het grote netwerk dat wij als academie hebben.

Past de opleiding bij jou?

Je ziet jezelf als verbinder tussen jouw afdeling en de afdelingen waarmee je samenwerkt. Je vindt het leuk om oplossingen te bedenken voor problemen en te laten zien dat ze ook écht werken. Je kunt goed organiseren en je bent analytisch, ondernemend, veelzijdig, kritisch en nieuwsgierig. En je houdt ervan om samen te werken. Dan is deze 2-jarige hbo-opleiding Bedrijfskunde echt iets voor jou!

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding Bedrijfskunde.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Lees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Na de opleiding

Werken

Bedrijven zijn blij met jou, want de Associate degree Bedrijfskunde sluit perfect aan op de behoefte van organisaties. Dit komt doordat we bij het ontwikkelen van de opleiding nauw samenwerken met de praktijk. Daarnaast ben jij goed voorbereid op de veranderingen in het werkveld. 

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Met de op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, haal je in 2 jaar ook nog je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Bedrijfskunde: