Beroepsrichting van Management

Officemanager

Officemanager is een beroepsrichting van de Associate degree Management. Je loopt bijvoorbeeld stage op een afdeling die de processen op kantoor ondersteunt en coördineert. Zo geef je richting aan jouw hbo-opleiding.

Associate degrees Academie Management Officemanager

 

Voltijd hbo

In 2 jaar

Start

September

Locatie

Roosendaal

De opleiding

Officemanager is een beroepsrichting van de opleiding Management. In deze rol ben je de verbinder tussen de directie en de afdelingen en ondersteun je het managementteam administratief, organisatorisch én inhoudelijk. Bij ons leer je hoe je bij kunt dragen aan organisatorische vraagstukken en hoe je omgevingsbewust kunt handelen. Dus bijvoorbeeld met oog voor wat je werkgever en collega’s belangrijk vinden. Ook ga je aan de slag het begeleiden van interne projecten via bijvoorbeeld de srum-methode. En je rol als facilitator komt aan bod: hoe bewaak je het verloop van het proces binnen een project en hoe coach jij je teamleden?

Opbouw

Bekijk het programma en de stages in jaar 1 en 2.

Semester 1

Het eerste blok draait om de manager en de externe omgeving. Je gaat bedrijfsbezoeken voor elkaar organiseren en maakt zo kennis met de 3 beroepsrichtingen. Zo bezoek je bijvoorbeeld Damen Naval, ’t Veerhuis Leisure & Business Centre en Smurfit Kappa. Daarna maak je je voorlopige keuze.
Vakken:
 • Marketing en organisatieomgeving
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Het tweede blok draait om de manager en de interne organisatie. Je gaat een eenvoudig intern real-life vraagstuk analyseren en een advies formuleren en presenteren. Denk aan het optimaliseren van Pitch Night voor Cultuur verbindt Roosendaal, een stappenplan maken voor de zoektocht naar nieuw systeem bij Playdôme en het werven en behouden van ambassadeurs Brandveiligheid voor Brandweer Midden-West Brabant.
Vakken:
 • Marketing en Management
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling

Semester 2

Je start met je beroepsrichting Officemanager. Je werkt aan een project rond het inrichten van werk. Denk aan het optimaliseren van het assortiment en de interne processen bij een bedrijf als Dremel. 
Meewerkstage: 3 dagen per week
Vakken:
 • Structuur en Organisatie
 • Financieel management
 • Projectmanagement
 • Informatiekunde
 • Effectief communiceren

Semester 3

Je werkt aan een project organisatieverandering. Je gaat bijvoorbeeld voor de Bibliotheek West-Brabant kijken hoe ze locatieoverstijgend kunnen samenwerken of hoe ze kunnen digitaliseren.
Vakken:
 • Marketingtactiek
 • Professionele communicatie
 • Lean Orange Belt
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling
 • Verandermanagement

Semester 4

Afstudeerstage: 4 dagen per week
Je werkt mee en schrijft een verbeterplan.
Voorbeelden van een afstudeeropdracht:
 • NAC Breda heeft een spelervolgsysteem waarin de trainingsschema’s en wedstrijdschema’s bijgehouden worden. Jij onderzoekt hoe de inrichting van dit systeem geoptimaliseerd kan worden.
 • Fletcher Hotel Bergen op Zoom wil de klanttevredenheid van de Wellnessgasten verhogen. Welke acties raadt jij Fletcher aan om te ondernemen?

Past de beroepsrichting Officemanager bij jou?

 • Je bent van nature kalm
 • In je werk bepaal je vooraf het doel of het resultaat
 • Jouw motto is: eerst denken, dan doen
 • Je wilt graag leren organiseren, verbinden en coachen

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding Management.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Lees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Student aan het woord

Student Lianne Groenendijk draagt een rode blazer maar daaronder een zwart shirt. Ze staat in het schoolgebouw voor een groene achtergrond.

Na de opleiding

Werken

Het beroep van officemanager verandert. Bedrijven zitten te springen om een officemanager 2.0. Dat betekent dat je veel meer doet dan alleen de klassieke secretariële ondersteuning. Als officemanager ondersteun je meerdere projecten of managers en draag je bij aan organisatievraagstukken. Met deze opleiding bezit jij de gevraagde management skills. 

Als officemanager kun je gaan werken in het klein-, midden- en grootbedrijf, in de profit- en de non-profitsector. We leiden je op voor een beroep! Je kunt dus na je studie vrijwel in allerei branches terechtkomen.

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Je kunt eenvoudig doorstromen. Je meldt je hiervoor bij de examencommissie van de bacheloropleiding. Er zijn ook op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Hier haal je in 2 jaar (soms 3) je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Management:
Voltijd
HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
2 jaar
arrow
Voltijd
Avans Hogeschool, Breda
2 jaar
arrow

Praktische info

Wat je wil weten voordat jij je aanmeldt.

Hiervoor kun je terecht bij Student Succes
arrow
Check of je toelaatbaar bent.
arrow
Alles wat je nodig hebt om goed te studeren.
arrow
Ontdek de stad!
arrow
Wat ben je kwijt aan je opleiding?
arrow
Je rechten en plichten als student.
arrow
Wij helpen je in 6 simpele stappen
arrow
Zo weet je zeker of de studie bij je past
arrow
Lees hier hoe het werkt
arrow
branding-blue

Heb je vragen?

Heb je een vraag over een van onze Associate degrees? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor algemene vragen over je studie!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
van 08:30 tot 16:30