Uitstroomprofiel van Logistiek

Logistiek engineer

Bij deze 2-jarige hbo-opleiding leiden we je op tot Logistiek engineer. In die rol ben je onmisbaar voor de wereld van de goederen- en dienstenstroom. Je gaat namelijk op zoek naar verbetering van de logistieke processen voor meer efficiëntie en kostenbesparing. Bijvoorbeeld met de inzet van robots of drones. In de logistiek ben jij de verbindende schakel tussen mens en technologie!

Ad-academie - Logistiek - Logistiek engineer

De opleiding

Logistiek engineer is een uitstroomprofiel van de opleiding Logistiek. Je gaat aan de slag met vragen als: Hoe lopen de processen nu? Wat kan er beter of goedkoper met het oog op technologie en hoe vertaal je dat naar een advies? Op basis van de uitkomsten bedenk je verbeteringen die bijdragen aan optimalisatie van processen vanuit de technologie. Je ontwerpt en implementeert deze verbeteringen in huidige processen. Dat doe je tijdens opdrachten van bedrijven en stages. Ook kostprijscalculatie en het begeleiden van veranderprocessen komen aan bod in deze opleiding.

Programma en stage

1e semester

je maakt kennis met de branche logistiek en de 4 domeinen: supply chain management, productie, warehousing en transport. Zo krijg je een goed beeld van de sector. De theorie die je krijgt, pas je meteen toe in echte opdrachten van bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen en leren begrijpen van de keten bij Mars Food. Zo leer je een analyse maken en verbeteringspunten herkennen. Na dit half jaar weet je welke kant je op wil en kies je een uitstroomprofiel. In dit geval: Logistiek engineer.

2e semester

je bent 2 dagen per week bij een bedrijf voor een meeloopstage. De andere dagen ben je op school voor theorie en praktische opdrachten. Je gaat onder andere aan de slag met e-logistics, dus welke processen zitten achter de verkoop via internet? Ook bedrijfseconomie is een belangrijk onderdeel. Want wat kosten al die processen en wat levert het op? Met het profiel Logistiek engineer benader je de stof vanuit de toepassing. Dus hoe kun je robots en automatisering inzetten om het proces te verbeteren?

3e semester

Je gaat je verbreden met vakken als projectmanagement, Lean management, Management of Change (MOC), leiderschapsvaardigheden en professionele en persoonlijke ontwikkeling. En verdiepen met automatisering en robotica.

4e semester

Het laatste semester is je fulltime afstudeerstage. Je doet een verbeteranalyse en maakt een verslag. Bijvoorbeeld bij Active Ants e-fulfilment waar je gaat onderzoeken hoe het logistieke systeem kostentechnisch in elkaar zit en je een verbetervoorstel doet.

Past het bij jou?

  • Je bent sterk analytisch, met andere woorden: data gedreven
  • Je werkt graag projectmatig             
  • Je bent procesgericht
  • Je bent goed met cijfers
Herkenbaar? Grote kans dat deze opleiding bij jou past!

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen. Alleen dan kun je starten met de opleiding Logistiek.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.

Heb je een niet-logistieke mbo 4-opleiding dan krijg je het eerste half jaar begeleiding van een coach.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob CompazLees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Na de opleiding

Met een Associate degree Logistiek ben je zo goed als zeker van een baan in de branche. Je kunt solliciteren op hbo-functies in de logistiek. Als Logistiek engineer kunnen dit je taken zijn:
  • Uitvoeren, plannen en coördineren van logistieke werkzaamheden
  • Het werk van mensen eenvoudiger maken door automatisering
  • Processen verbeteren met gebruik van robots
  • Logistieke processen analyseren en verbetervoorstellen doen met oog voor bedrijfsbeleid en belangen van stakeholders

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Met de op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, haal je in 2 jaar ook nog je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Logistiek:
branding-blue

Heb je vragen?

Heb je een vraag over een van onze Associate degrees? Neem dan gerust contact met ons op. Ook voor algemene vragen over je studie!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
van 08:30 tot 16:30