Uitstroomprofiel van Finance

Financieel sociaal dienstverlener

Als je kiest voor het profiel Financieel sociaal dienstverlener dan help jij mensen of organisaties met hun financiën. Je werkt voor particulieren, ZZP’ers of ondernemers om financiële problemen te voorkomen of op te lossen. Je geeft inzicht, ondersteunt en adviseert. Je bent dol op cijfers en helpt daarmee anderen verder!

Associate degrees Academie - Finance - Financieel sociaal dienstverlener

 

Voltijd hbo

In 2 jaar

Start

September

Locatie

Roosendaal

De opleiding

Financieel sociaal dienstverlener is een uitstroomprofiel van de opleiding Finance. In deze rol help jij mensen of organisaties met hun financiën. Dat verloopt in 3 fasen. In fase 1 start je met het vullen van een klantdossier. In fase 2 breng je de administratie op orde en geef je de klant inzicht. In de laatste fase help je bij het onderhouden van deze administratie. De kennis en vaardigheden om dit goed te doen, leer je bij ons. Denk aan het voeren van intakegesprekken voeren, het maken van rapportages en een schuldhulpverleningsplan. Ook leer je de mens zien achter de cijfers en oefen je in het eenvoudig uitleggen van wat je doet. Jouw hulp betekent financiële zelfredzaamheid voor de klant!

Opbouw

Bekijk het programma en de stages in jaar 1 en 2.
Het eerste jaar van de opleiding Finance is voor alle uitstroomprofielen hetzelfde. Centraal staan concrete vragen van bedrijven. Je maakt een quickscan van een bedrijf en leert zo om op een andere manier naar een organisatie te kijken dan alleen financieel. Daarnaast ga je van een organisatie de administratie opzetten, uitvoeren en analyseren. En ook inkomstenbelasting- of omzetbelastingaangifte doen komt aan bod. En je verbetert je vaardigheden op het gebied van onderzoek en communicatie.

Je volgt onder andere de volgende vakken:

 • Bedrijfseconomie
 • Administratie
 • Management
 • Digitale vaardigheden: je gaat aan de slag met Excel en boekhoudprogramma’s


Stage: De laatste 10 weken loop je 4 of 5 dagen stage per week. Het aantal dagen is in overleg met het bedrijf.

Je krijgt vakken die passen bij het profiel van Financieel sociaal dienstverlener. Je leert het werkveld kennen en werkt aan vraagstukken van bedrijven in de regio. Denk aan een aanvraag doen voor schuldhulpverlening. Met de klant doorloop je een proces waarin je checkt of je voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor schuldhulpverlening. Hierbij komt heel veel documentatie kijken.


Op het programma staan onder andere:

 • Communicatie: je leert intakegesprekken voeren en jargon vertalen naar begrijpelijk taalgebruik
 • Vaardigheden: je leert rapportages opstellen en een schuldhulpverleningsplan maken en bewaken


Stage: Het laatste half jaar is je afstudeerstage. Het aantal dagen is meestal 4 of 5 per week, maar dat stem je af met het bedrijf. Afstuderen kan op een financiele afdeling van organisaties in uiteenlopende branches. Denk aan de zorg, de bouw of bij de overheid.

Past deze opleiding bij jou?

 • Cijfers zeggen je meer dan letters. En je vindt het leuk om anderen duidelijk maken wat ze betekenen.

 • Voor de toekomst wil je graag nog beter leren analyseren, organiseren en plannen.

 • Je bent een aanpakker en wilt graag iets goed neerzetten samen met anderen.

 • Vertrouwelijke informatie is bij jou in goede handen.

 • Je vindt het leuk om anderen te helpen met jouw fincanciële kennis
 • Je bent invoelend en ziet ‘de mens achter de cijfers’

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen. Alleen dan kun je starten met de Associate degree Finance.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Met de profielen E&M en N&T ben je direct toelaatbaar.
Met profiel C&M heb je economie, m&o of be nodig + wiskunde A of B.
Met profiel N&G heb je economie, m&o of be nodig.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob CompazLees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Na de opleiding

Werken

Als Financieel sociaal dienstverlener kun je bijvoorbeeld aan de slag bij gemeenten, woningbouwcoöperaties, binnen de bewindvoering en bij stichtingen in de hulpverlening. Zij zien je graag komen! Het bedrijfsleven is namelijk betrokken bij het vormgeven van ons onderwijs en heeft aangegeven wat jij na jouw opleiding zou moeten kennen en kunnen. En juist deze stof komt terug in het profiel Assistent-accountant.

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Je kunt eenvoudig doorstromen. Je meldt je hiervoor bij de examencommissie van de bacheloropleiding. Er zijn ook op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Hier haal je in 2 jaar (soms 3) je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Finance: