Uitstroomprofiel van Finance

Assistent-controller

In de rol van Assistent-controller hoor je bij het team finance van een klein of middelgroot bedrijf. Je hebt een breed pakket aan verantwoordelijkheden zoals maandafsluitingen, diverse aangiftes, debiteuren- en crediteurenproces, verzorgen van rapportages en het meewerken aan forecast. Je vormt de rechterhand van de controller!

Ad-academie - Finance - Assistent controller

 

Voltijd hbo

In 2 jaar

Start

September

Locatie

Roosendaal

De opleiding

Assistent-controller is een uitstroomprofiel van de opleiding Finance. Je leert inhoudelijk over bedrijfsprocessen, zodat je het verhaal achter de cijfers snapt. Ook leer je welke gegevens belangrijk zijn voor het management om beslissingen te kunnen nemen. Zo kun jij de controller straks goed helpen om te anticiperen op de toekomst. Aan de hand van opdrachten van bedrijven in de regio doorloop je alle processtappen van inkoopfactuur tot jaarrekening. Je digitale vaardigheden zijn ook belangrijk in de dit vak. Daarom leer je onder andere goed werken met Excel. Verder staat communicatie nog op het rooster. Je leert afstemmen met verschillende niveaus, van management tot verkoopmedewerker. Zo word je de verbinder tussen verschillende afdelingen in een organisatie.

Programma en stage

Het eerste jaar van de opleiding Finance is voor alle uitstroomprofielen hetzelfde. Centraal staan concrete vragen van bedrijven. Je maakt een quickscan van een bedrijf en leert zo om op een andere manier naar een organisatie te kijken dan alleen financieel. Daarnaast ga je van een organisatie de administratie opzetten, uitvoeren en analyseren. En ook inkomstenbelasting- of omzetbelastingaangifte doen komt aan bod. En je verbetert je vaardigheden op het gebied van onderzoek en communicatie.


Je volgt onder andere de volgende vakken:

 • Bedrijfseconomie
 • Administratie
 • Management
 • Digitale vaardigheden: je gaat aan de slag met Excel en boekhoudprogramma’s

Stage: De laatste 10 weken loop je 4 of 5 dagen stage per week. Het aantal dagen is in overleg met het bedrijf.
Je krijgt vakken die passen bij het profiel van Assistent-controller. Je leert het werkveld kennen en werkt aan vraagstukken van bedrijven in de regio. Denk aan het realiseren van een managementdashboard. Hiermee maak je sturingsinformatie visueel, zodat het management de juiste keuzes kan maken. 

Op het programma staan onder andere:
 • Communicatie in Nederlands en Engels
 • Vaardigheden als analytisch denken
 • Vakkennis over bedrijfseconomie, boekhouden, belastingrecht en risicomanagement
 • Digitale vaardigheden: je gaat aan de slag met Excel en leert over datastructuren

Stage: Het laatste half jaar is je afstudeerstage. Het aantal dagen is meestal 4 of 5 per week, maar dat stem je af met het bedrijf.  Afstuderen kan op een financiele afdeling van organisaties in uiteenlopende branches. Denk aan de zorg, de bouw of bij de overheid.

Past deze opleiding bij jou?

 • Cijfers zeggen je meer dan letters. En je vindt het leuk om anderen duidelijk maken wat ze betekenen.

 • Voor de toekomst wil je graag nog beter leren analyseren, organiseren en plannen.

 • Je bent een aanpakker en wilt graag iets goed neerzetten samen met anderen.

 • Vertrouwelijke informatie is bij jou in goede handen.

 • De rol van verbinder in een organisatie spreekt je aan

 • Je wilt graag leren hoe je zaken effectief en inzichtelijk onderbouwt en vindt het leuk om anderen te overtuigen.

Na de opleiding

Werken

Met dit profiel ben je een aanwinst voor organisaties. Het bedrijfsleven is namelijk betrokken bij het vormgeven van ons onderwijs en heeft aangegeven wat jij na jouw opleiding zou moeten kennen en kunnen. En juist deze stof komt terug in het profiel Assistent-controller.

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen. Alleen dan kun je starten met de opleiding Finance.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Met de profielen E&M en N&T ben je direct toelaatbaar.
Met profiel C&M heb je economie, m&o of be nodig + wiskunde A of B.
Met profiel N&G heb je economie, m&o of be nodig.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob CompazLees hoe je dit in gang zet en wat het kost.