Uitstroomprofiel van Finance

Assistent-controller

Als je kiest voor het profiel Assistent-controller, dan maak je deel uit van het team finance van een MKB-bedrijf. Je hebt een breed pakket aan verantwoordelijkheden zoals maandafsluitingen, diverse aangiftes, debiteuren- en crediteurenproces, verzorgen van rapportages en het meewerken aan forecast. Je vormt de rechterhand van de controller!

Associate degrees Academie Finance

In het kort

Hbo in 2 jaar

De opleiding tot Assistent-controller duurt 2 jaar. Dan ben je Associate degree en heb je een diploma op hbo-niveau.

Programma

De opleiding is breder dan accountancy. Je leert administratie voeren, fiscale aangiften doen, financiële processen kritisch bekijken en hierover rapporteren.

Stage en projecten

Je werkt aan echte opdrachten en presenteert deze aan bedrijven. Wat je hiervoor nodig hebt, leer je op school. Je loopt ook stage.

De opleiding

Finance is de basis van deze Associate degree. Assistent-controller is het uitstroomprofiel. Een specialisatie die je nog aantrekkelijker maakt voor bedrijven. Je leert inhoudelijk over bedrijfsprocessen, zodat je het verhaal achter de cijfers snapt. Ook leer je welke gegevens belangrijk zijn voor het management om beslissingen te kunnen nemen. Zo kun jij de controller straks goed helpen om te anticiperen op de toekomst. Aan de hand van echte opdrachten doorloop je alle processtappen van inkoopfactuur tot jaarrekening. Ook communicatie staat op het rooster. Je leert afstemmen met verschillende niveaus, van management tot verkoopmedewerker. Zo word je de verbinder tussen verschillende afdelingen in een organisatie.

Waarom juist een Associate degree Finance?

Het werkveld vraagt om goed opgeleide administratief en financieel medewerkers om de geautomatiseerde systemen in te richten, uit te voeren, te controleren en hier een kritische analyse op los te laten. Dit profiel is tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Dat betekent dat zij hebben aangegeven wat jij na jouw opleiding zou moeten kennen en kunnen om voor hen interessant te zijn. En juist deze stof komt terug in het profiel Assistent-controller.

Dit is een uitstroomprofiel

Assistent-controller is een uitstroomprofiel van de opleiding Finance. Je kunt ook kiezen voor een ander profiel:

Programma en stage

Het eerste jaar van de opleiding Finance staan echte vragen van bedrijven centraal. Door een bedrijfsmagazine op te stellen leer je om op een andere manier naar een organisatie te kijken dan alleen financieel. Daarnaast ga je van een zelf opgezette organisatie de administratie opzetten, uitvoeren en analyseren. En ook inkomstenbelasting- of omzetbelastingaangifte doen komt aan bod. Uiteraard krijg je ook gewoon vakken zoals bedrijfseconomische en administratieve kennis, fiscale kennis, management, administratieve organisatie en marktkennis. En je verbetert je vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van onderzoek en communicatie.

Stage: De laatste 10 weken loop je 4 of 5 dagen stage per week. Het aantal dagen is in overleg met het bedrijf.
 

In jaar 2 van de opleiding Finance leer je het werkveld nog beter kennen. Je werkt aan vraagstukken van bedrijven en je doet een afstudeeropdracht bij een organisatie in de financiële sector.

Stage: Het laatste half jaar loop je 5 dagen per week stage. Dit is je afstudeerstage.

Past deze opleiding bij jou?

  • Cijfers zeggen je meer dan letters. En je vindt het leuk om anderen duidelijk maken wat ze betekenen.

  • Voor de toekomst wil je graag nog beter leren analyseren, organiseren en plannen.

  • Je bent een aanpakker en wilt graag iets goed neerzetten samen met anderen.

  • Vertrouwelijke informatie is bij jou in goede handen.

  • De rol van verbinder in een organisatie spreekt je aan

  • Je wilt graag leren hoe je zaken effectief en inzichtelijk onderbouwt en vindt het leuk om anderen te overtuigen.

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen. Alleen dan kun je starten met deze voltijdopleiding.

De Associate degrees Academie is een samenwerking tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Als je je aanmeldt via Studielink moet je aanvinken wie de aanbieder is van de opleiding. Bij deze opleiding is dat Avans Hogeschool.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Met de profielen E&M en N&T ben je direct toelaatbaar.
Met profiel C&M heb je economie, m&o of be nodig + wiskunde A of B.
Met profiel N&G heb je economie, m&o of be nodig.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Dit kost € 310. Lees hoe je dit in gang zet.

Doorstuderen

Wanneer je je Ad-diploma haalt, kun je natuurlijk meteen aan de slag op de arbeidsmarkt. Maar je kunt er ook voor kiezen om door te studeren aan een bacheloropleiding. Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences bieden jou mogelijkheden om door te stromen naar een bacheloropleiding met een maatwerkprogramma. Dat betekent dat je meestal met een op maat gemaakt tweejarig programma van 120 studiepunten je bachelordiploma kunt halen na je Associate degree.