6 april 2022
Studiekeuze

Zo leid je de studiekeuze van je kind in goede banen

Zo leid je de studiekeuze van je kind in goede banen

Studiekiezer in huis? Dan staan jullie samen voor een mooie uitdaging. En ook meteen een lastige, want de keuze in studies is enorm. Niet alleen qua richting, maar ook qua vorm. Zo kun je naast de bekende bachelor ook kiezen voor een 2-jarige hbo: de Associate degrees. Bijvoorbeeld bij de Associate degrees Academie in Roosendaal. Hier haal je in 2 praktijkgerichte jaren een erkend hbo-diploma!


De tips


Maar, hoe sta je je kind nu bij, bij het maken van zo’n lastige studiekeuze? De Associate degrees Academie helpt je op weg met deze 5 tips:

1. Denk mee over de kwaliteiten van je kind

Zet samen eens op een rijtje waar je kind goed in is. Of wat hij of zij leuk vindt om te doen. Stel ook eens de vraag wat je kind vroeger leuk vond om te doen en vertaal dat naar kwaliteiten die je nu nog steeds terugziet.
 

2. Motiveer je kind om na te denken over zijn/haar eigen toekomst

Ga het gesprek aan! Maak het leuk door open en uitdagende vragen te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen wat je kind zou willen doen als hij/zij nergens rekening mee hoeft te houden (eisen, kosten, afstand e.d.)
 

3. Ga ook het gesprek aan met ervaringsdeskundigen uit je eigen netwerk

Soms besef je niet hoeveel verschillende beroepen er zijn binnen je eigen netwerk. Misschien heb je wel een goede vriendin die marketeer is. Of is je buurman manager binnen een grote organisatie. Laat je kind eens vragen stellen aan hen om zich breed te oriënteren!
 

4. Observeer je kind tijdens zijn/haar ontdekkingsreis

Er is niemand die een kind beter kent dan zijn ouders. De non-verbale reacties van je kind, vertellen vaak al een hele hoop over zijn/haar interesses. Observeer je kind dus ook goed tijdens het oriënteren op een studie. Waar wordt hij/zij al dan niet enthousiast van?


5. Ga samen op pad!

Bezoek met elkaar open dagen en avonden van verschillende hogescholen. Oriënteer je daarbij niet alleen op één studie of onderwijsvorm. Ga eens langs bij verschillende studies, maar bezoek ook zeker verschillende onderwijsvormen zoals een bachelor en een Associate degree. Zo kun je op dinsdagavond 12 april de open avond van de Associate degrees Academie in Roosendaal bezoeken. Inschrijven kan via ad-academie.nl. Zo wordt het een stuk makkelijker om mee te denken over de vraag ‘Wat zal ik gaan studeren?’.

Over de Associate degrees De 2-jarige voltijd Associate degree (Ad), met onderwijsniveau 5, is wat minder bekend dan de bachelor, maar voor veel jongeren een goede keus. Een Ad is namelijk praktijkgericht. Dat betekent dat studenten werken aan echte opdrachten van bedrijven. Natuurlijk krijgen ze ook theorie, maar die passen ze meteen toe in projecten en stages. Verder hebben docenten een iets andere rol. Ze zijn meer een coach en ze begeleiden de studenten intensief. Leert een kind vooral door te doen, dan voelt ie zich waarschijnlijk goed thuis bij een Ad.