Uitstroomprofiel van Engineering

Mechanical engineer

Deze hbo-opleiding leidt je op tot engineer. Je leert hoe je (delen van) producten, systemen en machines ontwerpt, bouwt en onderhoudt. Denk aan de constructie van een nieuwe Redband snoeplijn, een nieuwe modulaire ploeg voor Lely of zelfs een speeltoestel voor minder valide kinderen. Met dit profiel ben je zeker van een baan!

Ad-academie - Engineering - Mechanical engineer

 

Voltijd hbo

In 2 jaar

Start

September

Locatie

Roosendaal

De opleiding

Mechanical engineer is een uitstroomprofiel van de opleiding Engineering. Het eerste jaar is technisch breed. Je past theorie en vaardigheden toe in projecten vanuit de praktijk. Op het programma staan het (her)ontwerpen van producten, processen of installaties in samenwerkingsverband. Daarvoor ontwikkel je communicatieve skills en projectmanagementvaardigheden. In jaar 2 ligt, in buitenschoolse projecten, het accent op werktuigbouwkunde. Je duikt in de wereld van constructies en bewegende installaties. Hoe kun je bijvoorbeeld het palletiseren van tomaten snel en nauwkeurig laten uitvoeren door jouw machine? Je leert daarbij hoe je machines en producten ontwerpt, bouwt, onderhoudt, de productiecapaciteit verhoogt en de veiligheid waarborgt.

Opbouw

Bekijk het programma en de stages in jaar 1 en 2.

Het eerste jaar van de Associate degree Engineering is breed, zodat je je kunt oriƫnteren in het vak. Elke 10 weken (ieder blok) doe je een project waarin je theorie en vaardigheden toepast in de praktijk. Hieraan zijn workshops over projectmanagement en communicatieve vaardigheden gekoppeld. De onderwerpen komen rechtstreeks uit de praktijk en zijn divers, van werktuigbouwkundig tot elektrotechnisch.

Blok 1 en 2
Je kiest voor een van de 3 profielen. In dit geval Mechanical engineer. Zo geef je vooral in de praktijkdelen kleur aan je vak. Daarnaast verdiep je je verder in de vaktechniek. 
Stage: Je loopt 2 dagen per week stage bij een bedrijf dat je zelf kiest. Om deze keuze goed te kunnen maken krijg je loopbaanbegeleiding. 

 

Blok 3 en 4 
Stage: Afstudeerproject

Past het bij jou?

Als jij in de snel veranderende wereld een bijdrage wilt leveren aan de techniek, om zo het leven makkelijker en aangenamer te maken voor de mens, dan zit hier op je plek. Verder is het handig als je creatief bent, samen wilt werken, sterk in rekenen bent en je ruimtelijk inzicht hebt.

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen. Alleen dan kun je starten met de opleiding Engineering.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Met profiel N&T ben je direct toelaatbaar.
Met profiel N&G heb je natuurkunde, nlt of onderzoek en ontwerpen nodig.

Heb je profiel C&M of E&M, neem dan contact met ons op via het academiebureau. We bespreken graag de mogelijkheden.
Met profiel N&T ben je direct toelaatbaar. 
Met profiel N&G heb je natuurkunde, nlt of onderzoek en ontwerpen nodig.
Met profiel E&M heb je natuurkunde nodig.

Heb je een profiel C&M of E&M zonder natuurkunde neem dan contact met ons op via het academiebureau. We bespreken graag de mogelijkheden.
 

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Lees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Na de opleiding

Werken

Je werkt al tijdens de opleiding samen met bedrijven. Daardoor leer je vaardigheden die gevraagd worden in de praktijk. De kansen op de arbeidsmarkt zijn dan ook groot. Er is veel behoefte aan breed opgeleide technici die kunnen communiceren binnen en buiten de organisatie. 

Als engineer met een Associate degree kun je gaan werken bij bedrijven in verschillende sectoren en van verschillende omvang. Bijvoorbeeld in de sector industrie, productontwikkeling, installatie, dienstverlening en onderhouds- en servicebedrijven. De grootte van de bedrijven varieert van het klein-, midden- tot het grootbedrijf. Zowel de aard van de producten als de aard van de markten verschillen erg van elkaar en hebben elk een eigen dynamiek en kenmerkende eigenschappen.

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Je kunt eenvoudig doorstromen. Je meldt je hiervoor bij de examencommissie van de bacheloropleiding. Er zijn ook op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Hier haal je in 2 jaar (soms 3) je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Engineering: