"Het is gewoon een erg gezellige opleiding!"

Mirthe Marcus

Mirthe volgt de Associatie degree Engineering. Ze vertelt over haar ervaringen met de opleiding.

Mirthe Marcus, student Engineering

Mirthe vertelt over de Associate degree Engineering

Wat deed je voor je aan de opleiding begon?

In september 2020 begon ik met de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde bij Avans Hogeschool. Dat was middenin de coronatijd; we mochten maar een halve dag per week naar school. De rest van de lessen was online. Ik vond de lesstof hartstikke moeilijk en ben in februari 2021 gestopt. Ik heb veel gewerkt: als afwasser in de spoelkeuken, als programmeur van robotarmen bij het bedrijf waar mijn vader werkt en als skileraar in Oostenrijk.  


Welke opleidingen heb je nog meer overwogen?

Nadat ik gestopt was, wilde ik een periode niet aan school denken. Ik wilde pas weer beginnen met studeren als corona echt ‘voorbij’ was en heb een tussenjaar van 1,5 jaar genomen. Toen ik afgelopen winter thuis kwam als skileraar wilde ik weer wat gaan doen. Ik ben zelfs weer bij Werktuigbouwkunde gaan kijken, maar dat zag ik toch niet zitten. Toen googelde ik Engineering en kwam ik bij de Associate degrees Academie terecht. 


Waarom heb je voor een Associate degree gekozen?

De opleiding is heel praktijkgericht. Je gaat meteen praktisch aan de slag in plaats van dat je met theorie bezig bent. En de opleiding duurt maar 2 jaar, dat vind ik ook een groot pluspunt.


Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Ik vind het heel fijn dat ik niet nog tot 12 uur ’s nachts met mijn schoolwerk bezig hoef te zijn, maar dat ik echt klaar ben als ik thuis ben. Alleen op donderdag, mijn lesvrije dag, doe ik wel iets thuis. We gebruiken de schooltijden echt om aan de opdrachten van school te werken. Zo zit ik op maandag en dinsdag van 9 uur tot 16 uur op school. Op woensdag van 9 tot 15 uur. En op vrijdag van 10.00 tot 14.30. Best relaxte schooltijden dus!


Wil je hierna een bachelor gaan doen?

Ik denk niet dat ik nog een andere opleiding ga doen. Ik wil het liefst gaan werken, bijvoorbeeld robotarmen in elkaar zetten. Dat is echt de toekomst. Het bedrijf waar mijn vader werkt heeft ook een Engineering-department dus misschien ga ik daar wel werken. Ze hebben al gezegd dat ik terug mag komen als ik mijn diploma heb. Eerst maar eens stage lopen.


Waar leer je het meeste van?

Bij wiskunde gaan we echt terug naar de basis. We maken + en – sommetjes. We mogen geen rekenmachine gebruiken, maar moeten het rekenen echt weer automatiseren. Net zoals je op de basisschool moest doen. Bizar hoeveel je daarvan vergeet op de middelbare school, dus ik ben blij dat we dit nu weer krijgen.


Wat wil je kwijt over de academie?

Ik vind de docenten heel fijn. Ze zijn heel benaderbaar en behulpzaam. Als je aan het werk bent en je hebt een vraag dan kun je altijd bij ze langslopen. Ik vind het leuk dat we ook contact hebben met de tweedejaarsstudenten, zodat we kunnen vragen hoe zij bepaalde dingen hebben aangepakt. Het is gewoon een erg gezellige opleiding!

Meer weten over deze opleiding?