6 mei 2024
Verhalen van studenten

Human Resource Management student Lynne op haar plek bij gemeente Roosendaal

Lynne-HRM

Stoffig en stijfjes? Nee hoor! Dat beeld over de gemeente kun je volgens HRM stagiaire Lynne overboord gooien. “Ik was positief verrast door de informele en fijne werksfeer”, aldus Lynne. “In plaats van een driedelig pak en strikte regels, draait het bij gemeente Roosendaal om autonomie, samenwerking en opbouwende feedback. Dat creëert veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.”


Dagelijkse werkzaamheden als HRM stagiaire  

Mijn werkzaamheden op stage zijn erg uiteenlopend. Zo schrijf ik een verbetervoorstel voor het stagebeleid en het verwelkomen van interim-medewerkers. Dat zijn medewerkers die aan de slag gaan in tijdelijke projecten. Terwijl collega’s in dienst vooraf toegang krijgen tot alle benodigde informatie, is dat voor stagiairs en interim-medewerkers niet het geval. Hier liep ik zelf dus ook tegenaan. Ik zoek een oplossing om stagiaires en interim-medewerkers de juiste informatie te kunnen bieden zodat ze een fijne en snelle start krijgen.  

Daarnaast help ik met het organiseren van de vitaliteitsweek. Dat vind ik echt een van de hoogtepunten van mijn stage. In die week vragen we aandacht voor vitaliteit van de medewerkers. Vitaliteit gaat om de gezondheid, energie en veerkracht. Het houdt in hoe fit, gemotiveerd en productief medewerkers zijn in hun werk en persoonlijke leven. Als zij vitaal fit zijn, kan dat tot betere prestaties en een lager ziekteverzuim leiden. In deze week organiseren we diverse activiteiten die de algemene vitaliteit bevordert.  

Ook heb ik laatst een complimentenweek georganiseerd. Dat leidde tot meer gesprekken, verbinding en een goed gevoel. Je leert elkaar nog beter kennen.  

Ondersteuning vanuit school is vergelijkbaar met de praktijk 

Op mijn stage zit ik elke vrijdag samen met mijn begeleider om mijn voortgang te bespreken. Bij de gemeente hebben we geen managers. We werken autonoom, wat betekent dat je collega’s hebt die gelijk zijn aan elkaar en direct onder een directeur vallen. Dat creëert veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Je spreekt snel naar elkaar uit als je ergens tegenaan loopt. 

De begeleiding die ik ontvang vanuit school sluit goed aan bij mijn stageplek. Vanuit school hebben we elke 2 weken een terugkommiddag. De ene week samen met je groepje en de andere week met de docent erbij. We geven feedback op elkaars verslagen. Onze docenten lijken meer op coaches. Ze controleren of je het juiste adviseert en ze staan altijd voor je klaar.   

Human Resource Management is mensenwerk  

“Het menselijk aspect van HRM spreekt mij het meeste aan. En dan bedoel ik het coachen, het werken aan vitaliteit en het voorkomen van verzuim. Tijdens mijn opleiding heb ik veel met deze thema's geoefend. Ik voerde gesprekken om erachter te komen waar iemand mee worstelt, ik leerde knelpunten analyseren en ik bedacht preventieve maatregelen om uitval te voorkomen. Al deze vaardigheden kan ik inzetten tijdens mijn stage.”  


Meerdere keuzes met een Associate Degree diploma HRM 

Je kan met een Associate Degree eenvoudig kan doorstromen naar een aanverwante bachelor. Toch wil Lynne na het behalen van haar Associate Degree diploma HRM het werk. “Na het behalen van mijn Ad-diploma, wil ik het werkveld in. Met de vaardigheden die ik op school heb geleerd, kijk ik uit om werkervaring op te doen bij de gemeente of een andere organisatie.” 

Lees hier meer over de opleiding Human Resource Management.
Kijk hier voor een overzicht van de Open avonden.