30 oktober 2023
In de media

Roosendaalse studenten toveren ‘groene’ ideeën uit hoge hoed: ‘Alles wat hier uitkomt, is welkom’

Roosendaalse studenten toveren ‘groene’ ideeën uit hoge hoed: ‘Alles wat hier uitkomt, is welkom’

ROOSENDAAL - Aan zonnepanelen heeft de onder forse eikenbomen gelegen speeltuin Vrouwenhof niets. Maar hoe kan de Roosendaalse speeltuin wél verduurzamen? Daar denken studenten van de Associate degrees Academie over mee. ,,Superfijn om veel antwoorden te krijgen.”


Bedrijfsleider Maarten van Walsum legt maandagmiddag aan een groep studenten eerst maar eens uit wat Vrouwenhof precies is: ,,In de zomer zijn we een speeltuin met een pannenkoekenrestaurant en de rest van het jaar een pannenkoekenrestaurant met een speeltuin.”
 

Hij is op de Associate degrees Academie om kennis te maken met 45 studenten die zich de komende twee weken buigen over de vraag hoe de Vrouwenhof meekan in de energietransitie. Ook van dertien andere regionale bedrijven zijn vertegenwoordigers uitgenodigd die weer aan een andere groep studenten worden gekoppeld.

,,Ik ben heel benieuwd hoe creatief en innovatief de plannen zijn om deze bedrijven te helpen”, vertelt waarnemend directeur Heleen Hoens van de Ad-Academie over het project ‘Onze nieuwe energie in 2030'.

,,Het zou mooi zijn als de studenten bij meer uitkomen dan ‘leg zonnepanelen neer’ of ‘doe bij die en die partij je inkopen’. Hopelijk komen ze ook met een financieel plaatje waaruit blijkt dat het haalbaar is. En niet met een mooie utopische oplossing die totaal onbetaalbaar is.”
 

Mooi meegenomen

Van Walsum heeft daar alle vertrouwen in. ,,Als je dit onderwerp intern uitzet bij je eigen collega’s, zit er vaak geen drijfveer achter. Bij de studenten wel. Ze moeten het als opdracht uitvoeren. Dit kan voor ons allen maar iets bijdragen. Alles wat eruit komt, is mooi meegenomen.”
 

Hij is erg benieuwd waar de studenten volgende week mee op de proppen komen. ,,Ze houden zich nu bezig met zaken die ik zelf ook belangrijk vind, maar voor mij nu geen core business zijn. Op de eerste plaats moet ik zorgen dat er geld binnenkomt. Volgens mij beseffen ze ook dat de ideeën realistisch moeten zijn. Links- of rechtsom moeten we het terugverdienen.”
 

Out of the box

Rolf Ouwerkerk, docent bedrijfskunde, begeleidt een deel van de in totaal 750 deelnemende studenten. Zijn groep denkt namens de gemeente Steenbergen na hoe die huishoudens met lage inkomens het beste kan betrekken bij verduurzaming. ,,De gemeente heeft er zelf nog heel weinig aangedaan, zit echt nog in een embryonale fase, begrijp ik. Daarom is elk out of the box-idee dat hier uitkomt welkom.”

Enkele meters van Ouwerkerk vandaan wordt op dat moment druk gebrainstormd, vertellen studenten Merijn de Smid (20), Dominic Snoep (21) en Max van der Sommen (21). De lijst met vragen die zij aan de gemeente Steenbergen willen stellen, is in tien minuutjes tijd al flink gegroeid, laat Merijn zien op zijn laptopscherm. ‘Wat is het budget?’ ‘Zijn er bepaalde wijken die eruit springen?’ Is er een plek waar bewoners naar toe kunnen voor vragen of hulp?’

,,Ik wil graag weten wat ze eerder al hebben gedaan”, vertelt Max. ,,Het heeft geen zin om te investeren in iets dat al is geprobeerd.” Dominic: ,,Nee, ik heb nog geen idee. Eerst maar eens deze vragen stellen en dan komen we vanzelf op een goed idee, zeker weten.”

Bron: BN DeStem