8 april 2021
Studiekeuze

Help uw kind kiezen. "Wat zal ik doen pap, een bachelor of toch een voltijd Associate degree?"

Een student die achter zijn laptop zit om zijn studiekeuze te maken

Dat klinkt als een twijfelend kind dat bijna klaar is met de havo of het mbo. “Ga ik werken of studeren? En als ik ga studeren wat dan en waar?” Veel jongeren vinden het lastig, want de keuze is enorm. Grote kans dat ze bij u aankloppen voor advies. En u kent uw kind goed, dus adviseren is makkelijk. Maar dan is het wel handig als u de verschillen kent tussen een bachelor en een Associate degree...


Bachelor

Een bachelor is een 4-jarige hbo-opleiding. Ze zijn er in veel richtingen en vakgebieden en je kunt ze volgen bij verschillende aanbieders zoals Avans Hogeschool, HZ University of Applied Sciences en Fontys. Alle bachelors hebben een wetenschappelijk uitgangspunt: je leert er onderzoek doen en vraagstukken op te lossen. Het onderwijsniveau van een bachelor is 6. Rolt uw kind vrij eenvoudig door de havo of het mbo en zit hij graag met z’n neus in de boeken dan is een bachelor een goede optie! 
 

Associate degrees

De tweejarige Associate degree (Ad), met onderwijsniveau 5, is wat minder bekend dan de bachelor, maar voor veel jongeren een goede keus. Een Ad is namelijk praktijkgericht. Dat betekent dat uw zoon of dochter werkt aan echte opdrachten van bedrijven. Natuurlijk krijgen ze ook theorie, maar die passen ze meteen toe in projecten en stages. Verder hebben docenten een iets andere rol. Ze zijn eigenlijk meer een coach en ze begeleiden de studenten intensief. Leert uw kind vooral door te doen, dan voelt ie zich waarschijnlijk goed thuis bij een Ad. 
 

Meer over het tweejarig hbo

Omdat de Associate degrees nog wat minder bekend zijn, vertellen we er wat meer over. In het kort haalt uw kind in 2 jaar een erkend hbo-diploma. Hij kan kiezen uit verschillende richtingen, van Bedrijfskunde tot Engineering en van Health & Social Work tot Informatica.

Goed om te weten is dat bedrijven zitten te springen om werknemers met een Associate degree. Medewerkers die de verbinding kunnen leggen tussen theorie en praktijk. En die de taal spreken van de werkvloer, maar ook die van de beleidsmakers. Heeft uw kind na 2 jaar nog meer ambitie dan is ook doorstuderen een prima optie, want bijna elke verwante bachelor heeft een doorstroomprogramma van 2 jaar.   
 

Begin op tijd!

Er valt dus wat te kiezen en daarom is het verstandig om op tijd met oriënteren te beginnen. Ga het gesprek aan en informeer of uw kind alle opleidingsvormen kent. En nog belangrijker of hij weet welke bij hem past. Samen websites bekijken of een (online) open dag bezoeken is een goed begin van het keuzeproces. Want natuurlijk speelt er meer mee dan alleen het soort onderwijs. Uw kind kijkt ook naar het gebouw, de sfeer, de stad en de voorzieningen. En misschien zelfs naar de mogelijkheden voor een combinatie studie en topsport, of studie en ondernemerschap. Begin dus op tijd, want er is veel mogelijk en er valt een hoop te vergelijken. Succes met helpen kiezen!