28 augustus 2020
Coronamaatregelen

Coronanieuws

Bestandsnaam Corona-update 28 augustus Associate degrees Academie

Het nieuwe studiejaar gaat bijna beginnen en ondanks de wat andere manier van werken en studeren hebben wij veel zin om studenten te ontvangen en/of te zien via Teams. 


We hebben het onderwijs dusdanig aangepast dat we veilig binnen de richtlijnen van het RIVM de lessen kunnen uitvoeren. Nadere informatie hierover ontvang je uiteraard van je opleiding. 

Tevens kun je altijd kijken op https://coronavirus.avans.nl. Daar vind je de meest recente informatie en een FAQ met antwoorden op de meest gestelde vragen.

Verantwoordelijkheid in volgen richtlijnen
Een aantal onderwerpen in deze update gaan over het nemen van verantwoordelijkheid als individu als het gaat om het naleven van corona-richtlijnen. Hoewel het niet gek is dat de aandacht hiervoor verslapt, is en blijft het van belang om hier samen alert op te zijn. Dus in algemene zin roepen we jullie op om hiervoor aandacht te blijven vragen binnen jullie opleiding. Houd afstand, was je handen, blijf thuis bij klachten, etc.

Mondkapjes praktijk-/vaardigheidsonderwijs
Het wel of niet moeten of mogen dragen van mondkapjes bij de Assoicate degrees Academie is m.b.t. praktijk- of vaardigheidsonderwijs een actueel onderwerp. Denk daarbij aan werkplaatsen, laboratoria en ateliers waar het houden van 1,5 meter afstand moeilijk of soms niet kan worden gegarandeerd. We hebben de voor- en tegenargumenten uitgebreid tegen het licht gehouden. De conclusie luidt dat we de landelijke richtlijnen blijven volgen, dan wel die van de branchevereniging. Dat betekent dat we het dragen van een mondkapje niet verplicht stellen. We verbieden het dragen van een mondkapje niet, tenzij met het dragen van een mondkapje bij bijvoorbeeld praktijklessen of handelingen veiligheidsrisico’s ontstaan. In dat geval kan een opleiding het gebruik wel verbieden.

Terugkeer uit oranje gebied
Eerder brachten we jullie al op de hoogte van het beleid omtrent internationale reizen en kleurcodes van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit had betrekking op reizen ten behoeve van studie en stage. Maar ook in hun privé-situatie krijgen studenten hiermee te maken, bijvoorbeeld na een vakantie. Na een verblijf in een oranje gebied moet je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Is dit het geval? Meld dit bij de je opleiding, bij je studieloopbaanbegeleider.

Woonplaats met code oranje
Het is ook mogelijk dat studenten woonachtig zijn in een gebied dat nu de kleurcode oranje heeft. Op dit moment geldt dat bijvoorbeeld voor de regio Antwerpen. Niet-noodzakelijke reizen van en naar Antwerpen worden dringend afgeraden. De Associate degrees Acdemie volgt deze lijn. Ben je woonachtig in een ‘oranje gebied’ blijf dan thuis. Uiteraard dien je dit ook te melden bij je opleiding.

Houd afstand!
Het nieuwe studiejaar is begonnen en we zien dat veel medewerkers en studenten het prettig vinden om elkaar weer ‘live’ te treffen. En hoe onpersoonlijk en ongemakkelijk het soms misschien voelt, we moeten die 1,5 meter afstand tot elkaar blijven houden. We snappen heel goed dat dat lastig is, dat merken we zelf ook, maar houd hier aandacht voor. En spreek elkaar er ook op aan.

Tot slot wensen we iedereen een mooi nieuw schooljaar toe!