20 mei 2020
Studiekeuze

Succesverhalen over de overstap van bachelor naar Associate degree

Uitvallen bij een bachelor is vervelend. Er is teleurstelling, maar ook de vraag: Wat nu? Een andere bachelor is uiteraard een optie, maar niet voor iedereen de juiste. Onderstaande verhalen tonen aan dat de overstap van een bachelor naar een Associate degree (Ad) een succes kan zijn. Wat de reden ook is…


Omdat de stap van mbo naar bachelor soms te groot is
Teun van Beek kwam via een omweg bij de Ad’s terecht. “Toen ik klaar was met mijn mbo 4-opleiding wilde ik graag nog doorstuderen. Ik startte aan de bachelor Werktuigbouwkunde, maar deze stap was net iets te groot. Het eerste jaar heb ik niet gehaald door de theorievakken.” Teun is geen opgever en zocht een alternatief. Zo ontdekte hij de Ad’s. En hij is trots op zijn keuze: “Omdat mbo 4 mij gemakkelijk afging, dacht ik dat ik de bachelor ook wel aankon. Dit bleek helaas niet zo te zijn. Ik ben zelfs gestopt met voetbal en heb een stukje sociaal leven opgegeven. Toen ik alsnog moest stoppen met de bachelor, belandde ik in een dip. Dat veranderde toen ik aan mijn Ad-opleiding begon. Ik maak grote stappen en heb er weer zin!”

Teun van Beek koos voor een Associate degree toen de overstap van mbo naar een bachelor iets te groot bleek.

 

Omdat ik beter leer in de praktijk
Valerie van Uden kwam toevallig met Ad’s in aanraking: “Eind blok 2 ben ik gestopt met de bachelor Communicatie en begin blok 3 stond er een project voor de Associate degrees op de planning. Via mijn oud-klasgenoten hoorde ik daarover. Ik was nieuwsgierig en ben naar een Open avond gegaan. Ik vond het toen nog wel wat vaag en twijfelde. Maar mijn moeder vond Health & Social Work echt iets voor mij, dus ben ik ook nog naar ‘Ad’er voor een dag’ geweest. Toen dacht ik: Ja, dit vind ik echt leuk.” Valerie heeft bewust voor het Ad-onderwijs gekozen: “Ik wilde specifiek een Ad-opleiding, niet zozeer omdat het maar 2 jaar duurt, maar omdat het praktijkgericht is. Ik ben namelijk een praktisch persoon en ik heb voorbeelden nodig om het goed te kunnen doen.”

Valerie van Uden koos voor een Associate degree omdat praktijkgericht leren haar veel beter past dan een theoretische bachelor

Omdat ik zo kan doorstromen naar een bachelor
Na de havo begon Iris Marijnissen aan de bachelor Social Work, maar al snel liep ze vast in de hoeveelheid lesstof. Ze miste de koppeling naar de praktijk en stapte over naar de Associate degree Health & Social Work. “Ik vond dat ik na de havo een hbo-bachelor moest doen, maar eigenlijk is dat onzin. Toen mijn bacheloropleiding niet goed ging, wees mijn studieloopbaancoach me op de Ad’s, een schakel tussen hbo-bachelor en mbo-4. Ik had daar toen nog nooit van gehoord”. Iris pakt haar kans: “Ik besloot de Ad te doen omdat dit een springplank was om alsnog mijn hbo-bachelor in 4 jaar te halen. Na mijn Ad-diploma kan ik namelijk instromen in het derde jaar van de hbo-bachelor!”

Iris Marijnissen koos voor een Associate degree omdat ze zo alsnog kan doorstromen naar de bachelor