Lynne van Unen

Lynne volgt de opleiding Human Resource Management en vertelt over haar opleiding en stage.

Stoffig en stijfjes? Nee hoor! Dat beeld over de gemeente kun je volgens stagiaire Lynne overboord gooien. “Ik was positief verrast door de informele en fijne werksfeer”, aldus Lynne. “In plaats van een driedelig pak en strikte regels, draait het bij gemeente Roosendaal om autonomie, samenwerking en opbouwende feedback. Dat creëert veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.”


Dagelijkse werkzaamheden als HRM stagiaire

Mijn werkzaamheden op stage zijn erg uiteenlopend. Zo schrijf ik een verbetervoorstel voor het stagebeleid en het verwelkomen van externe medewerkers. Dat zijn medewerkers die meestal voor tijdelijke projecten worden aangenomen. Terwijl collega’s in vaste dienst vooraf toegang krijgen tot alle benodigde informatie, is dat voor stagiairs en externe medewerkers niet het geval. Hier liep ik zelf dus ook tegenaan. Ik zoek een oplossing om stagiaires en externen de juiste informatie kunnen bieden zodat ze een fijne en snelle start krijgen.
Daarnaast help ik met het organiseren van de vitaliteitsweek. Dat vind ik echt een van de hoogtepunten van mijn stage. In die week vragen we aandacht voor vitaliteit van de medewerkers. Vitaliteit gaat om de gezondheid, energie en veerkracht. Het houdt in hoe fit, gemotiveerd en productief medewerkers zijn in hun werk en persoonlijke leven. Als zij vitaal fit zijn, kan dat tot betere prestaties en een lager ziekteverzuim leiden. In deze week organiseren we diverse activiteiten die de algemene vitaliteit bevordert.
Ook heb ik laatst een complimentenweek georganiseerd. Dat leidde tot meer gesprekken, verbinding en een goed gevoel. Je leert elkaar nog beter kennen.


Ondersteuning vanuit school is vergelijkbaar met de praktijk

Op mijn stage zit ik elke vrijdag samen met mijn begeleider om mijn voortgang te bespreken. Bij de gemeente hebben we geen managers. We werken autonoom, wat betekent dat je collega’s hebt die gelijk zijn aan elkaar en direct onder een directeur vallen. Dat creëert veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Je spreekt snel naar elkaar uit als je ergens tegenaan loopt.
De begeleiding die ik ontvang vanuit school sluit goed aan bij mijn stageplek. Vanuit school hebben we elke 2 weken een terugkommiddag. De ene week samen met je groepje en de andere week met de docent erbij. We geven feedback op elkaars verslagen. Onze docenten lijken meer op coaches. Ze controleren of je het juiste adviseert en ze staan altijd voor je klaar. 


HRM is mensenwerk

“Het menselijk aspect van HRM spreekt mij het meeste aan. En dan bedoel ik het coachen, het werken aan vitaliteit en het voorkomen van verzuim. Tijdens mijn opleiding heb ik veel met deze thema's geoefend. Ik voerde gesprekken om erachter te komen waar iemand mee worstelt, ik leerde knelpunten analyseren en ik bedacht preventieve maatregelen om uitval te voorkomen. Al deze vaardigheden kan ik inzetten tijdens mijn stage.”


Met een Ad-diploma op zak aan het werk

Ondanks je met een Associate Degree eenvoudig kan doorstromen naar een bachelor, wil Lynne aan het werk. “Na het behalen van mijn Ad-diploma, wil ik het werkveld in. Met de vaardigheden die ik op school heb geleerd, kijk ik uit om werkervaring op te doen bij de gemeente of een andere organisatie.”
 
Voltijd
Associate degrees Academie, Roosendaal
2 jaar
arrow