Wanneer kun je je inschrijven?

Toelatingseisen Associate degrees

Bij elke opleiding staat specifieke informatie over de toelatingseisen. Hieronder vind je de antwoorden op een aantal algemene vragen over toelating.

Kan ik als havist ook een Associate degree volgen?

Ja, havisten, en ook vwo’ers, zijn van harte welkom! Zeker als je liever meer bezig bent met de praktijk dan met de theorie, dan is een Associate degree waarschijnlijk een goede optie voor jou! Het is wel een stuk praktischer dan je gewend bent. Dus om de aansluiting goed te laten verlopen, bekijk je samen met je mentor of decaan of jouw leerdoelen passen bij de praktijkgerichtheid van onze opleiding. 
 

Moet ik een studiekeuzecheck doen voor een Associate degree?

Ja, iedereen die zich aanmeldt voor een Ad krijgt een studiekeuzecheck. Die check doen we in de vorm van een Meet & Match. Thuis doe je 2 opdrachten. Daarna kom je voor een Meet & Match-middag naar onze locatie in Roosendaal. Tijdens deze middag doe je een groepsopdracht en je hebt een gesprek met docenten of adviseurs van de opleiding. Na deze middag krijg je van ons een mail met daarin ons advies. 
 

Moet ik voor een Associate degree een taaltest Engels doen?

Ja. Als je je aanmeldt voor een voltijd-Associate degree, krijg je een uitnodiging voor de Meet & Match. Een van de onderdelen hierbij is de taaltest Engels. Aan de hand hiervan wordt jouw niveau van Engels vastgesteld. De docent kan daarna bepalen welke lessen nodig zijn om op het gewenste niveau te komen. Voor de Associate degrees toetsen we aan het eind van de opleiding op 4 onderdelen. 2 onderdelen (Lezen en Schrijven) moet je op B1 beheersen, de andere 2 (Spreken en Luisteren) op B2.
 

B1: Lezen en schrijven
Je kunt je redden in dagelijkse situaties en je kunt uit de voeten met teksten met veelgebruikte woorden en teksten over vertrouwde zaken die regelmatig voorkomen op het werk, op school en thuis. Ook je ervaringen, verwachtingen en ambities kun je kort schriftelijk toelichten.
 

B2: Spreken en luisteren
Je begrijpt moedertaalsprekers en kunt vloeiend en spontaan reageren. Je kunt meepraten over allerlei concrete en abstracte onderwerpen. Ook bij actuele onderwerpen kun je prima deelnemen aan een discussie en je standpunt duidelijk maken met voors en tegens. 
 

Kan ik zonder de juiste toelatingseisen een Associate degree volgen als ik ouder ben dan 21?

Je moet dan deelnemen aan het 21+ toelatingsonderzoek. Dit onderzoek wordt afgenomen door Aob Compaz en kost € 295. Voordat je aan dit onderzoek kunt deelnemen, moet je contact opnemen met de intakecoördinator. Hij helpt je verder met de procedure. Stuur een mail naar info@ad-academie.nl
 

De procedure:

  • Je kan je mogelijkheden bespreken door contact op te nemen met de intakecoördinator via info@ad-academie.nl
  • Meld je aan via Studielink
  • Je doet een toelatingstoets bij AOB Compaz. Dat kost €295,-. Deze kosten betaal je zelf. 
  • Je stuurt het rapport met de uitkomsten van je toelatingstoets naar info@ad-academie.nl.
  • De intakecoördinator beoordeelt het rapport van je toelatingstoets.

Kan ik met een negatief studieadvies voor mijn bachelor wel starten met een Associate degree?

Ja, met een bindende afwijzing voor de bachelor mag je je wel inschrijven voor de voltijd Ad-opleidingen. Reden is dat het onderwijs van de Ad anders is dan dat van de bachelor en jij wellicht wél geschikt bent voor het Ad-onderwijs.

Wat als ik het niet eens ben met een beslissing van of namens het bestuur?

Als je het niet eens bent met een beslissing, kun je bezwaar maken bij de Geschillencommissie. In de Bezwarenprocedure AdA vind je welke stappen je dan moet zetten.