Valerie van Uden.jpeg

Valerie van Uden

Naam: Valerie van Uden
Leeftijd: 21 jaar
Opleiding: Health & Social Work, eerste jaar, voltijd
School: Associate degrees Academie
Vooropleiding: Mbo niveau 4 Leisure & hospitality en eerste jaar bachelor Communicatie
Woont in: Kruiningen

Wat heb je voordat je aan de opleiding begon gedaan?

Ik heb eerst Leisure & hospitality op het Zoomvliet College in Bergen op Zoom gestudeerd. Dit heb ik in 3 jaar afgerond, wij waren toen het eerste jaar met deze verkorte proef. Was een super leuke opleiding en heb het echt naar mijn zin gehad daar. De opleiding ging voornamelijk over toerisme. Je kon bijvoorbeeld de kant reisleidster kiezen, maar ik koos ervoor om iets met kinderen te gaan doen. Ik kwam in animatieteams terecht en was daardoor ook veel op reis. De opleiding heb ik netjes in 3 jaar afgerond, maar voor mij was het niet echt iets wat ik in mijn toekomst wilde doen.

Ik ben na mijn mbo eerst gestart aan de bachelor Communicatie, maar hier ben ik halverwege mee gestopt. Ik wil namelijk heel graag iets met mensen doen, alleen met die opleiding ben je meer bezig met het gedrag van mensen beïnvloeden en dit is niet wat ik zoek. Ook vond ik het theorie gedeelte erg lastig.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de Associate degrees Academie?

Dat was eigenlijk heel toevallig. Eind blok 2 ben ik gestopt met de opleiding Communicatie en begin blok 3 stond er een project voor de Associate degrees op de planning. Via mijn oud-klasgenoten hoorde ik daarover. Ik was nieuwsgierig en ben naar een Open avond gegaan. Ik vond het toen nog wel wat vaag en twijfelde. Maar mijn moeder vond het echt iets voor mij, dus ben ik ook nog naar ‘Ad’er voor een dag’ geweest. Door deze dag krijg ik echt wel een beter beeld. Ik heb in de tussentijd een bijbaantje in de ouderenzorg gehad, en toen dacht ik: ‘Ja, dit vind ik echt leuk’.

Wat verwachtte je van deze opleiding bij de academie?

Ik had verwacht dat deze opleiding heel erg breed zou zijn, maar ook dat ik wel mijn eigen richting kon kiezen. Ik wil namelijk graag werken met kinderen. Het is echt mijn toekomstdroom om zieke kinderen te kunnen helpen.

Waarom heb je voor een Associate degree gekozen? 

Ik heb bewust voor een Ad gekozen. Niet zozeer omdat het maar 2 jaar duurt, maar meer omdat het praktijkgericht is. Ik ben namelijk echt wel een praktisch persoon en ik heb voorbeelden nodig om het goed te kunnen doen.

Welke opleidingen heb je overwogen?

Ik heb ook naar Management en HRM gekeken, maar wist al snel dat die het niet gingen worden. Bij die 2 opleidingen kreeg ik vooral het beeld van veel kantoorwerk en ik werk liever met m’n handen.  

Wil je hierna een Bachelor gaan doen?

Ik heb hier vooral geleerd dat je met de dag moet leven. Dus ik heb nog geen idee wat ik hierna ga doen, dat kan echt van alles zijn.

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

Het leukste tot nu toe vind ik mijn stage. Maar als ik binnen de opleiding kijk, vind ik het fijn dat we niet echt vakken hebben. We werken namelijk aan de hand van 4 beroepsproducten. Leuk is dat we theorie krijgen en daar meteen mee aan de slaag gaan. Ook tijdens je stage.  

Waar leer je het meeste van?

Het meeste leer ik doordat we de theorie meteen toepassen in de praktijk. En ik leer ook veel van onze docenten. Zij hebben allemaal gewerkt in de zorg en vertellen open over al hun ervaringen.

Wat zijn voor jou ontwikkelpunten en hoe werk je daar aan?

Ik merk dat de sfeer in de klas erg fijn is en ik ben daardoor ook meer open. Vroeger liet ik anderen vaak het antwoord geven op een vraag van de docent. Maar hier voel ik me op mijn gemak en steek ik makkelijker mijn hand op.

Waar ben je trots op?

Ik ben vooral trots op mijn doorzettingsvermogen. Dat ik nu toch hier zit en echt mijn plek heb gevonden. Iedereen in mijn persoonlijke omgeving ziet dit ook aan mij.

Wat wil je kwijt over deze academie?

Docent en leerling zitten hier meer op een lijn, we werken echt met elkaar. Dat is fijn. Ook het gebouw is een fijne plek. Er is veel kleur en er hangen tegeltjes met persoonlijke boodschappen van studenten. Echte lokalen zijn er niet zo veel. We krijgen les verspreid door het gebouw. Dat is wel even wennen. Verder zijn er overal gezellig zitjes en staan er zelfs tafeltennistafels, een biljard en een tafelvoetbal!