22 mei 2023
Verhalen van studenten

Werken en leren bij het Talentlokaal

3 studenten die werken en leren bij Talentlokaal van Ad-Academie

Kane Rokx, werkt bij het Talentlokaal. Dit is een recruitmentbedrijf dat gerund wordt door studenten van onze opleiding Human Resource Managment. Hier leren ze dus echt in de praktijk. Studenten matchen kandidaten voor een bijbaan of startersfunctie in het lokale bedrijfsleven. Kane vertelt in 5 vragen wat het Talentlokaal precies doet en wat hij er leert.


Wat is het Talentlokaal?

''Het Talentlokaal is een praktijkomgeving het Atik-Stadion in Roosendaal, bedacht voor HRM-studenten om zelfstandig aan de slag te gaan met échte opdrachtgevers en vacatures. De openstaande vacatures zijn voor iedereen opengesteld, maar vooral geschikt voor starters en voor studenten die een bijbaantje zoeken. Onze docenten Neeltje Sep en Laura van de Lindeloof hebben het Talenlokaal samen opgezet. De Ad-Academie is een praktijkgerichte school en zij wilden studenten de kans geven om het vak in de praktijk te leren. Dat is wat mij betreft heel goed gelukt, ik ben liever hier bij Talentlokaal aan het leren dan dat ik hele dagen in de schoolbanken zit.''


Wat is jouw rol bij hetTalentlokaal?

''Ik doe op dit moment de opleiding HRM met uitstroomprofiel HR-Recruiter. Ik zit nu in het tweede jaar van de studie. Ik loop nu 4 dagen per week stage bij het Talentlokaal, samen met 2 andere studenten. Ik hou me voornamelijk bezig met het werven van kandidaten voor de openstaande vacatures. Het is op dit moment best lastig om deze in te vullen, omdat er landelijk heel veel vacatures open staan. We zijn daarom samen met onze docenten van de Ad-Academie aan het zoeken naar hoe we dit goed aan kunnen pakken. Ook overleggen we met veel andere scholen zoals Curio. Daarnaast vervul ik de rol van accountmanager; ik benader bedrijven om klant te worden bij ons en heb regelmatig contact met bestaande klanten. Ook hou ik me bezig met social media om zo het bereik van het Talentlokaal te vergroten. Dit was in het begin niet zo mijn ding, maar ik vind het nu wel leuk omdat ik er wat beter in begin te worden. Hier wil ik me tijdens de rest van mijn stage ook verder in gaan ontwikkelen.''


Er zijn veel openstaande vacatures. Hoe vullen jullie deze in?

''We hebben een samenwerking opgezet met Majoppeveld, een bedrijvenpark in Roosendaal,  waar veel verschillende ondernemers bij zijn aangesloten. Wij hebben het concept van het Talentlokaal gepresenteerd aan de parkmanager en hij was heel enthousiast. Vervolgens hebben we afgesproken dat hij de vacatures van de bedrijven op het Majoppeveld aan ons doorgeeft, zodat wij ze kunnen plaatsen. Dit is een mooie een samenwerking waar we hopelijk de komende jaren mee door kunnen gaan. Zo kunnen toekomstige studenten ook blijven oefenen met de binnenkomende vacatures en het werven van kandidaten.''


Hoe ziet een werkdag bij het Talentlokaal eruit?

''Standaard beginnen we om 9:00 met de dagstart. We bespreken dan wat er nog moet gebeuren en wie aan de slag gaat met welke taken. Dit schrijven we op een groot bord met 3 categorieën; to do, doing en done. Daarnaast gebruiken we post-its die we op de passende categorie plakken en verplaatsen zodra je er verder mee bent gekomen. We houden ook regelmatig brainstormsessies met zijn allen. Dit vind ik heel leuk omdat we er dan samen even écht voor gaan zitten. De inhoud van mijn dag kan nogal verschillen, zo ben ik op dit moment bezig met contact leggen met Curio, ontwikkel ik een sollicitatie training voor studenten en maak en plaats ik posts op onze socialmediakanalen.''


Wat maakt werken bij Talentlokaal zo leuk?

''Dat ik veel vrijheid heb! Ik heb eerder stage gelopen, maar het is vaak gericht op één bepaalde opdracht en daar ga je dan tijdens je stageperiode mee aan de slag. Hier mag ik grotendeels zelf bepalen hoe mijn stage en de bijbehorende werkzaamheden eruit zien. Ik ben nog aan het leren en mag fouten maken. Er is niet altijd een docent aanwezig, dus dat betekent dat we zelf veel verantwoordelijkheid hebben. Maar dat werkt natuurlijk ook de andere kant op; als wij zelf niets doen, gebeurt er hier dus ook niets. We zijn hier in september als eerste lichting mee begonnen en leggen nu de basis voor de komende jaren, dat is supertof! ''