21 november 2022
In de media

Steeds meer interesse in tweejarige hbo-opleiding: ‘Alles is in deze tijd kort en snel’

Open dag bij Associate degrees Academie

Accountmanager, leefstijladviseur of toch appdesigner? Jongeren die twijfelen over hun vervolgopleiding, konden zaterdagmiddag terecht op de open dag van de Associate degrees Academie in Roosendaal.


De korte duur van de opleiding is een belangrijke trekker, vertelt directeur Roland van der Poel. Lang niet alle scholieren hebben zin om zich direct vier jaar te verbinden aan een opleiding; hier hebben ze al na twee jaar een diploma op zak. ,,In deze tijd moet alles kort en snel. Ze gaan van die twee jaar echt glimmen.”
 

In twee jaar een diploma

Dat geldt zeker voor de 19-jarige Nina Dijkstra. Eigenlijk was zij na zes jaar vwo wel klaar met studeren, maar alleen een middelbareschooldiploma biedt niet heel veel kansen. ,,Als ik twee jaar de opleiding Informatica doe, heb ik in ieder geval een diploma én werkervaring opgedaan door stages. En ik kan daarna, als ik zin heb, in twee jaar mijn bachelor nog halen.”
 

De praktijkgerichtheid van de opleiding is een tweede meerwaarde, denkt docent Paulette van den Berge van health and social work. Dat is een van de meest populaire opleidingen van de Roosendaalse school. Volgens haar zien lang niet alle havisten het zitten om vier jaar in de boeken te duiken om hun bachelor te halen. Zij willen liever de praktijk ervaren.

Daar heeft de sector zelf ook baat bij nu er een enorme behoefte is aan nieuwe medewerkers in de zorg. ,,Deze manier werkt heel goed”, vertelt Van Berge. ,,Het werkveld ziet ook wel in dat ze uit een andere vijver moet vissen.”

Vergapen aan snujfes

De open dag trok zaterdag zo’n 275 geïnteresseerden, die in gesprek gingen met docenten en studenten én zich konden vergapen aan de snufjes waarmee de studenten engineering aan de slag mogen. Het geeft aan dat de opleiding steeds bekender wordt, zegt de directeur. ,,Als we dit jaar meer dan vierhonderd eerstejaars krijgen, zou dat supertof zijn.”

Bron: BN DeStem