29 augustus 2022
In de media

Online leren met SkillsTown

Testimonial Associate degree Informatica, Thomas Hopstaken

Er is verandering te zien binnen het onderwijs. Er komen andere oplossingen in beeld voor het aanbieden van leeraanbod en dat bevalt eigenlijk heel goed! Zo ook bij Associate degrees Academie. Onze docenten en ICTO-coaches Thomas Hopstaken en Annemiek Roovers vertelden aan SkillsTowhn hoe ze dit ervaren.


Over Associate degrees Academie

Bij Associate degrees Academie (Ad-academie) kunnen studenten na het afronden van een mbo- of havodiploma een tweejarige hbo-opleiding volgen. Dit is anders dan een reguliere hbo-opleiding, aangezien deze zich meer richt op de praktijk. Thomas zegt: “Onze onderwijsmethode (LEV) staat voor: leerlustig, eigenzinnig en verbindend. Onze studenten leren van elkaar en met elkaar. Ze leren vooral door te doen. Dat vraagt ook naar een bijpassend leeraanbod dat goed aansluit op deze leermethode.”


De overstap naar online onderwijs

Ad-academie heeft er afgelopen schooljaar voor gekozen om te starten met het aanbieden van online leeractiviteiten door middel van het leerplatform van SkillsTown. Annemiek vertelt: “Door corona was de onderwijsbranche een tijd verplicht om naar online oplossingen te gaan zoeken. Dan moet je met collega’s onderzoeken wat de beste manier is om dit aan te bieden.” Thomas zegt: “Een collega uit Den Bosch werkte al met het online leerplatform van SkillsTown en adviseerde dit aan ons. Zo zijn we met SkillsTown in contact gekomen.”


Tip van Annemiek: 
“Gebruik het platform niet als een extra tool, maar integreer deze binnen je opleidingscurriculum en lesprogramma. Op die manier ga je hier echt de meerwaarde van inzien.”

“Studenten leren bij ons op een praktijkgerichte manier, wij hebben amper boeken binnen onze opleiding. Daarom past deze manier van onderwijs zo goed bij onze studenten,” zegt Thomas. “Met het online leerplatform van SkillsTown hebben studenten afwisseling. Ze kunnen een filmpje kijken, een interactieve e-learning volgen, een stuk lezen, opdrachten uitvoeren of een podcast luisteren. Die afwisseling sluit mooi aan bij de manier waarop wij met studenten werken.”


Hoe online leren wordt ingezet

Docenten binnen Ad-academie zijn vrij om het platform in te zetten zoals ze dat zelf fijn vinden. Zo kunnen zij het gebruik hiervan aanpassen op hun eigen studenten. Annemiek vertelt: “Sommige docenten laten studenten trainingen volgen als voorbereiding of naslagwerk van de lessen. Anderen nemen het mee in de toetsing of geven juist tips voor trainingen aan studenten mee.” Thomas voegt toe: “Daarnaast hebben wij 9 verschillende opleidingen met verschillende behoeftes. Daarom zetten we voor elke opleiding ook andere leerlijnen in die van toepassing zijn op die studenten. Op die manier personaliseer je het platform voor jouw studenten.”

“We hebben podcasts opgenomen met SkillsTown om onze collega’s bij te praten over de tools op het online leerplatform en tips over hoe ze deze kunnen inzetten. Zo kunnen zij hier kennis uit putten om het platform optimaal in te zetten.”


Studenten zijn enthousiast

In het afgelopen schooljaar zijn er 300 licenties afgenomen waarvan 250 door studenten. In totaal zijn er meer dan 2000 keer trainingen geopend en een prachtig aantal van 477 certificaten behaald. Annemiek: “We merken dat vooral de gepersonaliseerde leerlijnen veel worden gevolgd.”

Trainingen zoals Presenteren als een pro, Timemanagement en Succesvol onderhandelen zijn populair bij studenten. Annemiek: “Sommige studenten zijn erg enthousiast en zoeken ook zelf op wat zij interessant vinden. We zien dat buiten schooltijd, laat in de avond, studenten nog in het platform werken. Dat studenten dit in hun eigen tijd doen is een goed teken.”

Bron: https://skillstown.nl/klantcases/associate-degrees-academie/