30 augustus 2022
Over Ad-academie

Introductiedag Associate degrees Academie: op naar 2 succesvolle studiejaren

Guido Weijers - Loens Media

Met een masterclass in geluk van cabaretier Guido Weijers begon gisteren het studiejaar voor 400 eerstejaarsstudenten van de Associate degrees Academie in Roosendaal. Vanaf theater De Kring gingen de studenten daarna in groepen de binnenstad in voor een GPS-spel. De introductiedag was een succesvolle start van alweer het 5e studiejaar van de Ad-academie.


Volwaardig hbo-diploma

‘2 jaar lang mag je niet het schoolse gevoel hebben. Heb je dat wel? Geef het aan bij de docent,’ zegt Roland van der Poel, directeur van de Associate degrees Academie, in zijn openingstoespraak. Daarmee wil hij zeggen: de Associate degree is anders dan alle andere hoger beroeps opleidingen. Zo kan deze lichting studenten in september 2024 de arbeidsmarkt al op met een volwaardig hbo-diploma.

De onderwijsvorm Associate degree wordt steeds bekender, maar Associate degree-studenten zijn nog steeds in de minderheid. In Nederland starten 100.000 studenten met een 4-jarige bachelor in het hoger beroeps onderwijs, tegen 18.000 met een 2-jarige Associate degree opleiding. De Associate degrees Academie in Roosendaal heeft inmiddels 800 studenten over 2 studiejaren. 400 van hen startten gisteren met hun 1e studiejaar.
 

Interessant

De masterclass in geluk van Guido Weijers vormt een inspirerende start van de introductiedag. ‘Inhoud met een beetje humor’, zoals hij het zelf noemt. Want wat is geluk, waarom zoekt iedereen ernaar en maakt geld eigenlijk gelukkig? Volgens Weijers is geluk de ultieme balans tussen plezier en genot, tevredenheid en zingeving.

Een ander inzicht: studenten zijn in Nederland de armste groep, maar horen tot de 11,5% rijksten ter wereld. ‘Dat vond ik wel interessant om te horen,’ zegt Mika Dirven (20) eerstejaarsstudent Finance. Met zijn groepje medestudenten loopt Mika door zijn nieuwe studentenstad. Eerstejaarsstudent Finance en teamcamptain Shanera Siwalette (20) leidt de weg; ze woont zelf in Roosendaal.


Terras

Deze groep neemt de opdrachten en spellen van het GPS-spel zeer serieus. Zo oppert een van de medestudenten een terrasje. Het antwoord is nee. Donderdag bij SPOT, na de eerste echte schooldag, dan wacht het terras. Deze groep weet ook directeur Van der Poel te strikken voor de foto-opdracht ‘hoe zie je er over 2 jaar uit?’; op de foto overhandigt hij een van hen zogenaamd een diploma.

Dit was niet genoeg voor de winst van het spel. Dat werd gewonnen door team 11, bestaand uit eerstejaarsstudenten van Built Environment. Zij besloten heel tactisch om alle opdrachten in het Noorden van Roosendaal niet te doen en wonnen het spel met 594 punten.

De rest van de eerste week van het studiejaar staat in het teken van introductie en kennismaken met elkaar. Alle 9 opleidingen van de Associate degrees academie hebben zo’n eigen opleidingsspecifieke introductiedag. Volgende week start de eerste echte lesweek. En dan op naar de diploma-uitreiking in september 2024.

Foto Guido Weijers: Loens Media