27 mei 2021
Verhalen van studenten

Studenten Management helpen Curio met vraagstuk

Studenten Management aan het werk voor Curio

Veel van onze studenten komen van Curio en op verschillende vlakken werken we samen. Dit keer in een mooi project waarbij 5 Management-studenten met een opdracht van Curio Via Start aan de slag gingen. Alle betrokkenen zijn enthousiast over de samenwerking én het resultaat!


De opdracht kwam van Nadia Alj. Ze is docent en jobcoach bij Curio Via Start. Zij vroeg ons een profielschets te maken van 20 leerlingen en aan de hand daarvan een sociale kaart te ontwikkelen. Onze studenten Esmee de Boer, Kinga Kus, Maarten Bos, Rick Haast en Tanca Efe gingen ermee aan de slag. Ze brachten de wensen en behoeften van de Via Start-leerlingen in kaart en legden hiermee een basis om hen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt én goed te laten participeren in de samenleving.

“Toen we deze hulpvraag kregen, heb ik direct contact gelegd met AdA omdat ik eerder al had ervaren dat de praktijkgerichte hbo-studenten van deze academie zaken snel oppakken, snappen en vervolgens slagvaardig aan de slag gaan. En dat hadden we nodig. Ook deze groep studenten heeft me weer verbaasd in de positieve zin van het woord!’’ (Nadia Alj)


Over Curio Via Start

Via Start is een nieuw traject van Curio voor leerlingen die tussen wal en schip vallen. Bijvoorbeeld omdat ze uitvallen bij de Entree opleiding of niet doorstromen vanuit de internationale schakelklas. De meest voorkomende problematieken zijn dat een leerling cognitief beperkt is, communicatief zwak of emotioneel niet sterk is ontwikkeld. Ook hebben ze vaak een beperkt sociaal netwerk. Via Start help deze leerlingen verder op de arbeidsmarkt. Ze maken kennis met de verschillende sectoren en lopen stage op basis van interesse en vaardigheden.


Urgentie

Kinga: “Curio wil de wensen en behoeften van deze leerlingen in kaart brengen om ze klaar te maken voor de arbeidsmarkt en ze goed te laten participeren in de samenleving. De intentie is dat de leerlingen beter geholpen worden tijdens hun zoektocht naar hun toekomstige baan. De urgentie heeft ook met de leeftijd te maken van de leerlingen. Op een relatief jonge leeftijd is het de bedoeling om bij deze leerlingen een passieve houding om te vormen tot een actieve en zoekgerichte houding, om aan de arbeidsmarkt deel te nemen. Er zitten leerlingen bij de opleiding die vaak hun inkomen halen uit de secundaire inkomstenbronnen zoals een studiefinanciering. Ook zijn er studenten die een bijbaan hebben of stage lopen en daar hun inkomsten uit halen. Een profielschets is essentieel bij dit rapport, omdat de doelgroep een specifieke situatie heeft. Curio heeft ons om die reden gevraagd om een zogeheten sociale kaart te maken en een profielschets voor 20 studenten. Ook moet de sociale kaart later te gebruiken zijn voor anderen studenten.”


Goede resultaten

Na het project presenteerden de studenten hun adviesrapport en de sociale kaart aan hun docent en aan Nadia. Die waren zeer tevreden over de gevonden oplossingen, de concrete adviezen en het uitgewerkte adviesrapport. Nadia licht dit graag toe: “Ondanks dat de coronamaatregelen fysieke afspraken moeilijk maakten, hebben de studenten erg goed samengewerkt. Ik vond zowel de onderlinge samenwerking als hoe zij omgingen met onze studenten en andere stakeholders erg professioneel. Ook hun opgeleverde adviesrapport en de sociale kaart was op hbo-niveau, dus mijn complimenten. Ze hebben mijn verwachtingen overtroffen.’’


Nog beter samenwerken

Rick: “Ik heb veel geleerd van het toepassen van de geleerde theorie in de praktijk. Hiervoor deed ik de opleiding Manager Retail (mbo niveau 4), daar liep ik 2 dagen stage en 3 dagen school. Op de Associate Degrees Academie merk ik dat we veel meer bezig zijn met de praktijk naast de stages. Ik vind de overgang mbo-hbo best goed te doen, maar ik denk dat Curio en AdA de opleidingen nog beter op elkaar kunnen laten aansluiten, bijvoorbeeld door onderdelen uit het programma schrappen die je op je vooropleiding al behaald hebt. Verder kan ik iedereen die graag na het mbo wil doorsturen en vooral praktijkgericht aan de slag wil gaan op hbo-niveau de Associate degrees Academie van harte aanbevelen!’’