Ik droomde van een stage in het buitenland

Guido Hage

Guido doet de Associate degree Built Environment. Hij vertelt over zijn stage in het buitenland.

Guido met op de achtergrond een kameel.

Stel je wilt op stage en je belandt dan vrij onverwachts in Saudi-Arabië waar je ruim 30 man mag aansturen. Dat overkwam Built Environment student Guido. Lees hoe hij een succes van zijn buitenlandse stage maakte.

 

Een buitenlandse stage zoeken  

“Ik zocht een buitenlandse stage in de civiele techniek”, zegt Guido, eerstejaarsstudent Built Environment aan Associate Degree Academie. “Door mijn docent Susan van Os kwam ik bij Boskalis terecht. Dat is een aannemer voor de internationale baggermarkt en verleent diensten in onder andere de zeevaart en scheepsbouw. Ze hebben ruim 100 jaar ervaring in waterbouw, kustbescherming en landaanwinning. Met kantoren verspreid over 90 landen, leek mij dit de ideale plek voor een stage.”  

“Een buitenlandse stage is al een lange tijd een grote droom van mij. Voordat ik op sollicitatiegesprek ging, dacht ik dat het om een stage in Nederland ging. Weliswaar met een stille hoop op een aantal werkbezoekjes in het buitenland, maar Susan had achter de schermen al wat in gang gezet. Tijdens het sollicitatiegesprek kwam ik erachter dat ze mij voor 8 weken in het Saudi-Arabië wilde plaatsen. Ik kon het bijna niet geloven. Daar zei ik meteen volmondig ja op! Al moet ik eerlijk bekennen dat ik niet veel over het land of project wist. Het voelde als een sprong in het diepe, maar daar leer je van.”   
 

Stage lopen in Saudi-Arabië  

“Het hoogtepunt van mijn stage was het leidinggeven en aansturen van bijna 40 werknemers. Ik kreeg de taak om mijn team te instrueren over welke werkzaamheden zij moesten uitvoeren en welke machines zij hiervoor het beste konden gebruiken . Ik heb veel kennis opgedaan over de opbouw van gronden voor funderingen in havens, diverse machines en ik weet nu wat er bij een sanering komt kijken. Vanuit de Associate degree Built Environment kreeg ik ook stageopdrachten mee. Deze opdrachten gingen over duurzaam handelen, problemen oplossen, tradities doorbreken en bruggen bouwen. Deze opdrachten moest ik vertalen naar mijn werkzaamheden.”  

“Op persoonlijk vlak ben ik ook gegroeid. In het buitenland zijn geeft mij een ultiem gevoel van vrijheid. Het past bij wie ik ben en wat ik later wil doen. Daar ben ik nu zeker van. Het lang van huis zijn is tegelijkertijd een nadeel. Je moet familie en vrienden een tijdje missen.”  

 

Schaarse vrije tijd tijdens stage goed benut 

“In de 8 weken dat ik in Saudi-Arabië stage heb gelopen, ben ik niet veel vrij geweest. Ik heb veel lange dagen gemaakt, maar iedere situatie is anders. De dagen die ik vrij was, heb ik goed benut om de omgeving te ontdekken. Zo heb ik gesnorkeld in de Rode zee. Het was geweldig om tussen het koraal en de kleurrijke vissen te zwemmen. Ook ben ik met een collega naar Wadi gegaan. Dit is een vallei waar het bergwater doorheen stroomt. Dit is een van de weinige plekken in Saudi-Arabië met natuurlijk groen. De planten en bomen staan in scherp contrast met het woestijnlandschap.” 

“Een trip naar The Line van de toekomstige megastad Neom kon natuurlijk ook niet ontbreken. Dit is een grootschalig stadsproject in de vorm van een lange lijn. De naam is afgeleid van de bouwconstructie die letterlijk op een lijn wordt gebouwd. Er wordt ongekend veel grond verzet om de lange lijn waterpas te krijgen. Het zal in 2030 over een terrein van 170 kilometer uitstrekken.” 

 

Associate degree opleiding Built Environment volgens Guido  

Bij de opleiding Built Environment aan de Associate Degree Academie leer je over civiele techniek, bouwkunde en ruimtelijke ontwikkeling. Alle drie heb je nodig om te leren hoe gebouwen, wegen en bruggen worden ontworpen en gebouwd. Guido vult aan: “Met stages, workshops en projecten heb ik al veel ervaring opgedaan. Ondanks ik nog maar 2 jaar hoef door te studeren voor een Bachelor-diploma, wil ik met mijn opgedane kennis gaan werken.”