"Geen toetsen, maar in projecten laten zien wat je kunt!"

Demi Monde

Demi koos de Associatie degree Built Environment. Ze vertelt over haar keuze en over haar ervaringen met de opleiding.

Demi Monde, studente van de Associate degree Built Environment in Roosendaal

Demi vertelt over haar opleiding

Wat deed je voor je aan de opleiding begon?

Ik heb hiervoor de Havo op de KSE in Etten-Leur gedaan. Daar kreeg ik een voorlichting van de hbo-opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling. Dat vond ik superinteressant. Zo ben ik gaan kijken bij bouwopleidingen op het hbo, zoals Bouwkunde en Civiele Techniek.


Welke opleidingen heb je nog meer overwogen?

Ik vond Aardrijkskunde een leuk vak, dus ik heb er ook nog over gedacht om een docentenopleiding Aardrijkskunde te volgen. Ik zag het alleen niet zitten om als docent ieder jaar hetzelfde riedeltje af te draaien. Ik wilde het liefst met mijn handen werken.


Waarom heb je voor een Ad gekozen?

Voor een hbo bachelor 4 jaar lang in de boeken zitten, vond ik echt te lang. Ik heb nagedacht over een mbo timmeropleiding, maar ik vond het een beetje raar om vanaf de havo naar het mbo te gaan. Een hbo-opleiding Built Environment in 2 jaar vond ik een mooie tussenvorm. En Roosendaal is voor mij heel goed te bereiken, vanuit Breda.


Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

In het 2e jaar heb ik 2 dagen per week les: op donderdag en vrijdag van 9 tot 16 uur, maar we zijn eigenlijk altijd wel een uurtje eerder klaar. In de les krijgen we uitleg van onze docenten of werken we aan opdrachten. Op de andere 2 dagen werk ik met een medestudent aan een actieonderzoek bij woningcorporatie Alwel. Daar onderzoeken we hoe zij in hun bedrijfsprocessen milieuvriendelijker te werk kunnen gaan.


Wil je hierna een bachelor ga doen?

Nee, ik ga fulltime werken bij Mulder & Mulder dakkapellen; daar heb ik vorig jaar mijn stage gedaan, werk ik nu als bijbaantje en ga ik ook mijn afstudeerstage doen. Als ik mijn diploma heb ga ik daar 2 dagen op kantoor werken en me bezighouden met de administratie; offertes en facturen, dat soort dingen. Daarnaast ga ik 3 dagen dakkapellen installeren.


Waar leer je het meeste van?

Ik leer het meeste van het stagelopen, het meewerken in de praktijk. Wat ik mooi vind om te zien is dat in de lessen dingen behandeld worden die je in de praktijk ook daadwerkelijk terugziet, bijvoorbeeld als het gaat over materialen.


Wat zijn ontwikkelpunten van jezelf?

Ik doe het liefst alles zelf, maar we moesten in een aantal opdrachten ook samenwerken met 2 of meer groepsgenoten. Dat vond ik best pittig. Daarnaast wil ik nog beter leren om met mijn handen te werken. Misschien ga ik nog wel een mbo timmeropleiding doen om meer te leren over daken en funderingen.


Waar ben je trots op?

Ik ben er trots op dat ik nu al weet dat ik een vaste baan in het vooruitzicht heb. En dat het ernaar uitziet dat ik binnen 2 jaar mijn hbo-diploma ga halen.


Wat wil je kwijt over de academie?

Ik vind het heel fijn dat ik al mijn stages bij hetzelfde bedrijf kan doen. En ik vind het goed dat de nieuwe eerstejaars geen kennistoetsen meer hoeven te maken, maar gewoon in hun projecten kunnen laten zien dat ze alles kunnen toepassen. Dat had ik ook wel gewild: geen toetsen!
Voltijd
Associate degrees Academie, Roosendaal
arrow