Studie kiezen? Lees deze blog!

Wat is het verschil tussen een Associate degree en een bachelor?

Steeds meer mbo’ers en havisten kiezen na hun opleiding voor een Associate degree in plaats van een bachelor. Maar wat is het verschil tussen een Associate degree en een bachelor? Lees het in deze blog!

Student op een fijne werkplek bij Ad-Academie

De verschillen tussen een Associate degree en de bachelor

Beide opleidingen zijn op hbo-niveau, maar er zijn wel degelijk verschillen. En er is een grote kans dat een Associate degree, of juist een bachelor beter bij jou past. Goed dus om te weten waar je voor kiest. Wij vertellen graag wat de verschillen zijn tussen deze 2 hbo-opleidingen.


Wat is een Associate degree-opleiding?

Een Associate degree is een 2-jarige studie op hbo-niveau. Qua niveau zit de opleiding tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in. Dat betekent onderwijsniveau 5. Alle lessen zijn gericht op de praktijk. Je krijgt wel theorie, maar die pas je meteen toe in echte opdrachten van bedrijven. Het grootste deel van je tijd werk je aan projecten en loop je stage. Heb je de opleiding gehaald, dan krijg je het erkende hbo-diploma Associate degree. Na deze opleiding kun je solliciteren op een hbo-functie of doorstromen naar een bachelor in dezelfde richting.


Wat is een bacheloropleiding?

Waarschijnlijk ken je de bacheloropleiding als 4-jarige hbo-studie. Maar ook de eerste 3 jaar van het wetenschappelijk onderwijs noemen we bachelor. Een bachelor is namelijk de eerste fase van een opleiding aan een hogeschool of universiteit. De tweede fase is de master. Op een hogeschool is de bachelor praktijkgericht. Je wordt opgeleid voor een beroep. Maar vergeleken bij een Associate degree krijg je ook veel theorie, bijvoorbeeld in hoorcolleges. De stage is meestal pas in het derde jaar. Heb je de bacheloropleiding gehaald, dan ben je bachelor en kun je gaan werken of doorstromen naar fase 2, de hbo-master.

Zoek de verschillen!

 Associate degree 

Bachelor

 • Duur: 2 jaar
Duur: 4 jaar
 • In voltijd en deeltijd
In voltijd en deeltijd
 • Onderwijsniveau 5
Onderwijsniveau 6
 • Toelating:
  mbo 4, havo, vwo
Toelating:
mbo 4, havo, vwo
 • Accent op de
  praktijk
Hoor- en werkcolleges
 • Hierna kun je kiezen voor een verwante bachelor in 2 jaar
Hierna kun je kiezen voor een
hbo-master
 • Je kunt solliciteren
  op hbo-functies
Je kunt solliciteren
op hbo-functies


Voltijd of deeltijd?

Zowel een Associate degree als een bachelor zijn er in voltijd en in deeltijd. Kies je voor een voltijdopleiding, dan ben je de hele week bezig met school. Fulltime dus. Een deeltijdopleiding kies je wanneer je al een baan hebt, maar daarnaast wilt blijven studeren. Vaak heb je dan 1 of 2 dagdelen per week les. Een Associate degree was er eerst vooral in deeltijd, maar veel hogescholen bieden nu steeds meer Associate degrees aan in voltijd.

Wat past bij jou?

Zit je graag met je neus in de boeken en kijk je ernaar uit om 4 jaar te studeren. Dan lijkt een Bachelor een goed idee. Ben je liever bezig met de praktijk? En wil je wel studeren maar liever niet 4 jaar, dan is een Associate degree waarschijnlijk een goede optie voor jou! Twijfel je? Lees dan de verhalen van onze studenten. Zij doen een Associate degree en vertellen hoe dat is.

Wat willen bedrijven?

Steeds meer bedrijven zoeken medewerkers die de verbinding kunnen leggen tussen theorie en praktijk. Professionals die de taal spreken van de werkvloer, maar ook die van de beleidsmakers. In dat gat zijn de Associate degree-opleidingen gesprongen. De opleidingen werken nauw samen met het werkveld en stemmen het onderwijs af op hun vraag. Met een Associate degree weet je zeker dat bedrijven op jou zitten te wachten. Wij bieden Associate degrees aan in verschillende richtingen. Nieuwsgierig? Bekijk onze opleidingen of bezoek een Open avond!