'Het profiel Ondernemer is de beste match voor mij'

Femke van Popering

Femke van Popering volgt de Associate degree Bedrijfskunde met het uitstroomprofiel Ondernemer. Ze vertelt over haar ervaringen met de opleiding.

Student Femke van Poppering van de Associate degree Bedrijfskunde met het uitstroomprofiel Ondernemer draagt een spijkerjasje en poseert buiten

Femke vertelt over haar 2-jarige hbo-opleiding

Leeftijd: 19 jaar
Opleiding: Bedrijfskunde – profiel: Ondernemen 
Vooropleiding(en): havo en hbo-bachelor Engineering

 

Wat heb je gedaan voordat je aan deze studie begon?

Eerst heb ik mijn havo-diploma gehaald met het vakkenpakket E&M op de SCG Prins Maurits in Middelharnis. Daarna ben ik gestart met de bacheloropleiding Engineering bij HZ University of Applied Sciences te Vlissingen. In januari 2020 ben ik met deze bacheloropleiding gestopt, omdat het niveau van wiskunde te hoog lag. Voor mij was de overstap van havo naar de bachelor net te groot.
 

Wat verwachtte je van de Associate degree Bedrijfskunde? 

Ik verwachtte dat deze opleiding mij veel nieuwe informatie zou bieden over bedrijfskunde zelf. Een combinatie tussen de economische (en dan vooral de financiële) kant en de communicatieve vaardigheden, denk hierbij aan het leren presenteren.    
 

Waarom heb je voor een Associate degree gekozen?  

Een Associate degree was voor mij 'de beste' keuze. Ik werd vooral getriggerd door het verhaal dat je theorie die je krijgt meteen toepast in de praktijk. Een mooie uitdaging voor mij! Daarnaast trok het mij ook erg aan dat deze hbo-opleiding maar 2 jaar duurt. Én dat je na deze 2 jaar ook altijd nog de mogelijkheid hebt om door te stromen naar een verwante bachelor.
 

Voor welk profiel heb je gekozen en waarom?

Toen ik mijzelf had ingeschreven koos ik voor het uitstroomprofiel Ondernemen. De keuze maken was best lastig, omdat ik aan het twijfelen was tussen de profielen Marketeer en Ondernemen. Tijdens het eerste blok kregen wij de opdracht om desk- en fieldresearch te gaan doen. Uit dit onderzoek bleek dat ondernemen de beste match voor mij is. Ik ben namelijk graag actief en op zoek naar nieuwe kennis, ik wil ideeën bespreken en verbeterpunten zien.
 

Welke opleidingen heb je overwogen? 

Tijdens de Open dagen van de Associate degrees Academie heb ik ook nog de presentaties van Human Resource Management en Engineering bezocht. Human Resource Management vond ik ook interessant omdat dit organisatiebreed is. Engineering heb ik bewust niet gekozen, omdat ik bang was om dezelfde fout te maken. Wel vond ik de sfeer daar erg gezellig. 
Ik voelde mezelf het meeste aangetrokken tot Bedrijfskunde. Dit kwam door de enthousiaste studenten, de docenten maar ook de inhoud. Processen verbeteren, analytisch denken en kritisch zijn op mijn eigen werk zit in mijn natuur. 
 

Wil je na je Associate degree een bachelordiploma halen?

Na mijn Ad-diploma wil ik misschien wel een bachelordiploma halen. Liever zou ik gelijk gaan werken, het werkveld in gaan, maar als dit niet kan door Covid-19 of andere omstandigheden, zou ik wel voor een bachelor willen gaan. Ik zit nu pas in mijn eerste jaar van de opleiding, dus gelukkig hoef ik nog niet snel te beslissen.
 

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

Het werken met de praktijk en het toepassen van de theorie uit de kennislijn vind ik erg leuk om te doen. Tijdens de opleiding krijg je namelijk verschillende opdrachten en projecten voor verschillende opdrachtgevers en daar kun je mooie contacten aan overhouden.
 

Wat vind je dat er beter kan aan deze hbo-opleiding?

Tot op heden heb ik inhoudelijk nog geen verbeterpunten. Wel hoop ik dat de academie snel (na het coronavirus) een studentenvereniging opstart om zo meer betrokken te zijn bij de academie en medestudenten van andere opleidingen.  
 

Waar leer je het meeste van? 

Ik leer het meeste van de mogelijkheid om zelf op onderzoek uit te gaan naar de praktijk. Wij krijgen gastlessen en gastsprekers ter ondersteuning van het onderwijs. Dit is vaak net dat extraatje dat je kunt verwerken in een ander project. Verder vind ik het vak Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling (PPO) interessant, omdat dit gaat over eigen competenties en het ontwikkelen hiervan.
 

Wat zijn voor jou ontwikkelpunten en hoe werk je daar aan? 

Mijn ontwikkelpunt is om acties die ik minder leuk vind, niet voor me uit te schuiven maar dit direct te doen. Voor dit ontwikkelpunt heb ik een supertoffe workshop van Student Succes gevolgd: 'Stop met uitstellen! Doe het vandaag!' Verder vind ik presenteren nog best lastig, maar door de tijd heen leer ik hier ook mee om te gaan.
 

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op de ontwikkelingen die ik als individu onderga en dat ik veranderingen in mijn omgeving merk. Zelfs tijdens de coronacrisis positief blijven is bijzonder fijn. Verder ben ik trots dat ik lid ben van het promoteam en de opleidingscommissie.
 

Hoe is jouw ervaring met online onderwijs? 

Online onderwijs is voor de een moeilijker dan voor de ander. Zelf heb ik nog geen grote problemen ondervonden met online onderwijs. Soms valt een communicatiefoutje hier en daar wel voor, maar dat heeft iedereen wel eens. Als student merk je dat docenten zich ook in deze tijd maximaal in willen zetten voor studenten. Dat waardeer ik enorm! 
 

Hoe vind je dat de academie omgaat met de coronasituatie?

Goed! Op locatie is het supergoed geregeld, alles is schoon, netjes en de regels worden strikt gehandhaafd. Als ik het mocht beslissen was het gebouw al open. 
 

Hoe is het contact met je medestudenten? 

Het contact met mijn medestudenten is prima. Het is alleen jammer dat je dit jaar alleen de studenten leert kennen van je eigen opleiding tijdens samenwerkingsopdrachten. 
 

Wat wil je nog kwijt over deze academie? 

De Associate degrees Academie is een erg fijne, open en beschikbare school voor iedereen. Docenten doen hun uiterste best voor iedereen. Wanneer je vragen hebt kun je ze altijd bereiken. De manier van onderwijs krijgen vind ik persoonlijk erg prettig, dus ik hoop dat ze deze manier volhouden wanneer de academie groeit. Chapeau!